Business Internaţional

Cea mai bună veste pentru economia României: Zona euro, principala piaţă de export, îşi continuă creşterea accelerată

Cea mai bună veste pentru economia României: Zona euro,...

Autor: Catalina Apostoiu

20.09.2017, 13:54 680

Creşterea zonei euro s-a întărit în continuare, ceea ce se va vedea şi în economia României având în vedere că Europa este principala piaţă de export pentru mărfurile produse local.

Germania este principalul partener comercial al României, iar orice creştere a celei mai mari economii din Europa se vede imediat şi în economia românească.

În trimestrul al doilea, PIB-ul zonei a accelerat (creştere de 0,6% faţă de 0,5% în primul trimestru), potrivit Ifo Institute. Principalii indicatori economici îşi menţin traiectoria pozitivă, iar ritmul de creştere economică este aşteptat să se menţină la acelaşi nivel (0,6%) în trimestrele trei şi patru, înainte de a încetini uşor în primul trimestru al anului viitor, la 0,5%.

Investiţiile sunt aşteptate a fi principala forţă din spatele aceste creşteri, acestea urmând să fie susţinute de condiţiile favorabile de finanţare şi de îmbunătăţirea condiţiilor de creditare.

În plus, consumul este aşteptat să crească în continuare într-un ritm lent, dar constant (cu 0,4% în perioada estimată), susţinut de condiţiile favorabile de pe piaţa muncii şi creşterii salariilor.

Perspectivele pozitive privitoare la economia mondială vor susţine probabil cererea externă în pofida impactului pierderilor de competitivitate generate de recenta apreciere a euro.

În perioada analizată, inflaţia este aşteptată să înregistreze o creştere modestă.

În ceea ce priveşte riscurile, la nivel internaţional nesiguranţa legată de creşterea economică a SUA persistă. Nesiguranţa ar urma să fi amplificată de tensiunile politice dintre SUA şi Coreea de Nord.

În zona euro, recenta apreciere a monedei euro reprezintă un factor de risc pentru creşterea economică prin prisma posibilului impact negativ pe care aceasta l-ar putea avea asupra balanţei comerciale a zonei.

Nivelul încă ridicat al creditelor neperformante din bilanţurile băncilor din unele ţări ale zonei euro ar putea avea un impact negativ asupra creşterii economice afectând condiţiile de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO