Business Internaţional

Cea mai influenta familie din Italia il pune pe John Elkann, 34 de ani, la conducerea Fiat

03.05.2010, 00:00 452

Dupa ani de pregatiri, John Elkann preia un rol important incadrul Fiat, producatorul auto aflat in centrul dinastieiindustriale a familiei Agnelli, scrie Wall Street Journal.

Elkann, stra-stranepotul in varsta de 34 de ani al lui GiovanniAgnelli, cel care a contribuit la crearea Fiat in 1899, a fostdesemnat presedinte al producatorului auto, sporind astfelinfluenta familiei Agnelli in cadrul grupului. Elkann ii succedalui Luca Cordero di Montezemolo, care va ramane in cadrul boarduluicompaniei si-si va pastra pozitia de presedinte al Ferrari, diviziea Fiat.

Pana acum, Elkann a jucat un rol de fond in cadrul Fiat, cea maicunoscuta parte a imperiului Agnelli, care include producatoriiauto Ferrari si Maserati, ziarul italian La Stampa si clubul defotbal Juventus. Fiat detine de asemenea 20% din Chrysler.

Pana de curand, Elkann a evitat sa joace un rol mai pregnant incadrul producatorului auto, lasand toate responsabilitatile legatede management in seama lui Marchionne. Din pozitia de presedinte,el va juca un rol important in cadrul relatiilor dintre guvernulitalian si Fiat, cel mai mare angajator din sectorul privat alItaliei.

Decizia lui Elkann de a sta pe tusa a reprezentat in parte orecunoastere a problemelor provocate Fiat de familie in ultimeledecenii prin eforturile de a conduce producatorul pe cont propriu.La vremea mortii bunicului lui Elkann, in 2003, Fiat se afla pemarginea prapastiei. In acea perioada, el devenea tot mai vizibilin cadrul familiei. Fiul Margheritei Agnelli de Pahlen si al luiAlain Elkann, un romancier francez, Elkann a urmat scoala generalain New York si liceul in Paris, inainte de a obtine o diploma ininginerie industriala in cadrul Universitatii Politehnice dinTorino. Pentru a invata despre procesul fabricarii de automobile,el a lucrat incognito intr-o fabrica Fiat.

In 1997, la varsta de 22 de ani, Elkann a fost numit membru alboardului companiei pentru a inlocui un var, Giovanni Alberto, carese pregatea sa conduca producatorul, dar care a murit de cancer la33 de ani.

Cativa ani mai tarziu, Elkann a fost ales sa administreze avereafamiliei. El a vandut active importante ale familiei, cum ar fivinaria Chateau Margaux, pregatind terenul pentru injectarea decatre familia sa a 313 milioane $ in cadrul Fiat. Miscarea a ajutatcompania sa evite falimentul.

Elkann l-a adus de asemenea pe Marchionne, contabil si avocat,la conducerea Fiat. La mai putin de doi ani dupa sosirea luiMarchionne, Fiat revenea pe profit.

Elkann pastra in continuare o prezenta discreta. Montezemolodevenea presedinte al Fiat in 2004, in timp ce tanarul preluapozitia de vicepresedinte.

In ultimii doi ani, insa, a inceput sa joace un rol mai pregnantin cadrul afacerilor familiei. In 2008, acesta fuziona doua dinholdingurile familiei pentru a crea Exor, holdingul cu oparticipatie majoritara in cadrul Fiat si multor alte firme.

Elkann va deveni presedinte al Giovanni Agnelli & Co.,principalul vehicul de investitii al familiei, in mai.

Anul trecut, cand Fiat se lupta sa preia Chrysler, Elkann a mersin Washington pentru a-i convinge pe avocati ca familia sprijinaaceasta actiune.

Incheiata in mijlocul crizei financiare, preluarea l-atransformat pe Elkann si familia Agnelli intr-una dintre cele maiindraznete dinastii din randul familiilor implicate in sectorulauto din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO