Business Internaţional

Cea mai mare bancă poloneză „a pus ochii“ pe un creditor ceh

Autor: Cristina Rosca

23.09.2010, 23:48 20

Banca poloneză PKO Bank Polski vrea să îşi unească forţele cuasigurătorul PZU pentru a înainta o ofertă de achiziţionare aasigurătorului şi creditorului ceh CSOB, potrivit ziarului PulsBiznesu. CSOB, care este deţinut în prezent de belgienii de la KBC,este al treilea cel mai mare asigurător din Cehia şi totodată liderîn sectorul bancar din această ţară. Nu este clar dacă belgieniisunt dispuşi să vândă, însă este evident că PKO BP este încontinuare dornică să facă achiziţii, în pofida faptului că nu areuşit să cumpere BZ WBK de la Allied Irish Bank.

PKO BP este cea mai mare bancă a Poloniei şi a raportat o creşterede 33% a profitului pe primul trimestru, până la cel mai ridicatnivel din ultimele şase trimestre, pe baza creşterii comisioanelorşi veniturilor din dobânzi.

Profitul net al băncii a urcat la 720 mil. zloţi (180 mil. euro),de la 540,7 mil. zloţi în perioada similară a anului trecut,depăşind media estimărilor analiştilor, de 690,9 mil. zloti. PZU,până nu de mult o companie de stat, este cea mai mare companie deasigurări din Polonia.
După ce în trimestrul întâi compania a anunţat un profit net înscădere cu circa 30% comparativ cu perioada similară a anuluiprecedent, PZU a organizat o Ofertă Publică Iniţială, la bursapoloneză, obţinând peste 2 mld. euro. Aceasta a fost cea mai mareofertă din trimestrul doi de la bursa de la Varşovia. În primultrimestru din 2009 grupul a înregistrat un profit de 1,14 mld.zloţi (280 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO