Business Internaţional

Cea mai mare companie de energie din Ungaria face jocurile Rusiei

Cea mai mare companie de energie din Ungaria face jocurile Rusiei

Zoltan Hernadi, presedintele MOL, vrea sa faca din companie un jucator important in Europa

30.03.2007, 20:16 32

Ungaria vrea sa devina noul centru energetic al Europei Centrale si si-a ales Gazprom, cel mai puternic partener din Europa, pentru a atinge acest tel.
Ca presedinte al MOL - cea mai mare companie de petrol si gaz din Ungaria, care tinde sa devina unul dintre cele mai mari grupuri din Europa Centrala -, preocuparea principala a lui Zoltan Hernadi este sa asigure cu gaz locuintele din Ungaria, precum si industria din aceasta tara, scrie Herald Tribune.
In afara de temperaturile care uneori in timpul iernii scad sub minus 30 de grade Celsius, vecinul Ungariei, Ucraina, a fost la inceputul anului trecut in mijlocul unei dispute cu Rusia in vederea pretului gazelor.
La un moment dat, Gazprom, gigantul energetic detinut de Rusia, a oprit livrarea de gaz natural dupa ce Ucraina a luat fara aprobare gaz natural din gazoductele ce faceau legatura cu Europa.
Disputa a afectat imaginea Rusiei drept un furnizor de incredere pentru Europa. A convins de asemenea Gazprom sa gaseasca noi rute de tranzit spre Europa, pentru a scadea dependenta sa de Ucraina. In Ungaria, o tara care depinde de Rusia in proportie de 85% si unde 90% din locuinte depind de gaz, disputa a fortat guvernul socialist al lui Ferenc Gyurcsany sa regandeasca strategia energetica.
MOL a convenit impreuna cu guvernul asupra a doua strategii in cazul unor viitoare scaderi ale rezervelor.
Una dintre acestea este cresterea capacitatii de depozitare cu ajutorul Gazprom, chiar intr-o perioada in care Europa este ingrijorata de cresterea influentei Rusiei asupra sectorului energetic european. Cealalta este de a folosi capacitatea mare de stocare a gazelor pentru a deveni centrul energetic al Europei Centrale, acest tel fiind ambitios deoarece Austria urmareste aceeasi strategie.
MOL a castigat anul trecut drepul de a construi un depozit cu o capacitate de 1,2 mld. metri cubi. "Daca reteaua noastra pierde putin gaz, nu pot creste oferta din productie proprie", a spus Hernadi. "De aceea este foarte importanta crearea unei rezerve strategice." Pentru a-si intari relatiile cu Gazprom, MOL a cazut de acod in iulie anul trecut cu compania rusa sa construiasca o linie de tranzit si un depozit subteran in Ungaria.
Proiectul va extinde actualele retele Blue Stream ale Gazprom, care deja sunt functionale in Marea Neagra, mergand din Rusia spre Turcia. Din Turcia, noua linie va trece prin Bulgaria, Romania si Serbia pana in Ungaria.
"Un studiu de fezabilitate este in curs", a spus Hernadi. "Ideea este ca MOL ar trebui sa detina o cota din aceasta afacere."
El a precizat ca propabil costurile vor fi cuprinse intre 3 si 4,50 mld. euro.
MOL si Gazprom s-au inteles de asemenea ca Rusia ar trebui sa construiasca un depozit de gaz de 10 miliarde de metri cubi.
Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, a declarat ca aceasta intelegere aduce Rusiei mai multe posibilitati in ceea ce priveste livrarile de gaz catre Europa pe termen lung. Dar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este ingrijorata de efectele asupra concurentei in acest sector, a detinerii de centre de productie si a sistemului de distributie de prea putine companii.
Hernadi a lasat sa se inteleaga ca cooperarea dintre MOL si Rusia asupra acestui proiect nu intra in conflict de interese cu faptul ca MOL este membru al proiectului Nabucco.
Cu ajutorul sistemului Nabucco gazul va fi adus din Azerbaidjan, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania si ajungand in Austria, care va deveni centrul energetic al Europei Centrale.
"Nabucco este un proiect foarte vechi", a spus Hernadi.
"Singura problema a proiectului Nabucco este faptul ca nu a fost demarat inca. Cine ar fi facut aprovizionarile cu gaz? Rusia a venit cu propunerea de extindere a gazoductului Blue Stream."
Cu toate ca oficialii Uniunii Europene s-au aratat ingrijorati de faptul ca Europa devine mult prea dependenta de Rusia, mai mult de un sfert din necesarul de gaz al Europei este aprovizionat de Gazprom.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO