Business Internaţional

Cea mai mare criză politică din istoria Coreei de Sud a căzut pe umerii Parlamentului: Preşedintele cere parlamentarilor să decidă dacă trebuie să îşi dea demisia sau nu

Cea mai mare criză politică din istoria Coreei de Sud a...

Autor: Ştefan Stan

29.11.2016, 13:16 79

Preşedintele sud-coreean Park Geun-hye a cerut Parlamentului să decidă când şi dacă trebuie să îşi dea demisia, în condiţiile în care este implicată în unul dintre cele mai mari scandaluri politice din istoira ţării, scrie Reuters.

Partidul Democrat, aflat în opoziţie, a respins cererea lui Park, şi a numit-o un complot pentru a scăpa de punere sub acuzare, şi a anunţat că va continua eforturile pentru a aduce o astfel de moţiune  în Parlament.

Niciun preşedinte sud-coreean nu a fost eşuat să-şi ducă la bun sfârşit termenul de 5 ani de mandat de la înfiinţarea actualului sistem democratic în 1987.

”Voi lăsa la latitudinea parlamentului totul legat de viitorul meu, inclusiv scurtarea mandatului”, a spus Park într-o declaraţie televizată.

Manevrele sale dramatice au pus povara rezolvării crizei profunde politice în care se află ţara pe umerii parlamentului, care a fost controlat de o coaliţie de partide aflate în opoziţie de când partidul conservator Saenuri al lui Park a pierdut majoritatea parlamentară în mod neaşteptat în cadrul alegerilor din aprilie.

Dacă Park îşi dă demisia sau e pusă sub acuzare în Parlament, în termen de 60 de zile trebuie ţinute alegeri pentru a nominaliza un preşedinte care să aibă un mandat de cinci ani, iar în acea perioadă premierul urmând să preia interimatul.

Sâmbătă, sute de mii de sud-coreeni s-au adunat pentru cel de-al cincilea weekend consecutiv pentru a cere demisia lui Park. Organizatorii au spus că la protest au participat în total 1,5 milioane de persoane, în timp ce poliţia a estimat un număr de 260.000 de manifestanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO