Business Internaţional

Cea mai mare institutie financiara din lume, la privatizare

17.10.2005, 19:05 46

Primul-ministru liberal Junichiro Koizumi a obtinut ieri o victorie istorica prin aprobarea de catre senatul nipon a procesului de privatizare al Postei, cea mai mare institutie financiara din lume, informeaza Le Monde.

Senatorii au aprobat reforma postala prin intermediul celor 134 de voturi acordate, comparativ cu cele 100 de voturi impotriva masurii.

Privatizarea uriaselor servicii postale a trecut cu usurinta de camera deputatilor unde a obtinut 338 de voturi favorabile si doar 138 de voturi care se opuneau acestei reforme.

Debutul acestui proces ireversibil reprezinta o savuroasa revansa personala pentru Koizumi, fost ministru al serviciilor postale in 1990, care descria privtizarea ca fiind "cea mai importanta reforma dupa era Meiji (1868-1912)."

In acelasi timp, el duce la indeplinire un vechi vis familial, transmis de catre bunicul sau Matajiro Koizumi, de asemenea fost ministru al serviciilor postale, care a incercat fara succes sa privatizeze inainte de razboi aceasta institutie fondata in 1871.

"Este un miracol in lumea politica. Visul a devenit realitate datorita sprijinului de care s-au bucurat reformele lui Koizumi", a declarat primul-ministru bucuros, vorbind despre sine la persoana a treia.

"Este meritul populatiei daca unele proiecte de legi au fost readuse la viata dupa o perioada de uitare. Ma bucur pentru ca mi-am atins obiectivul, dar trebuie sa urmaresc in continuare derularea reformelor", a conchis Koizumi.

Dupa respingerea umilitoare a proiectului din partea senatului la inceputul lunii august, Koizumi a demarat procedurile necesare realizarii unor alegeri legislative anticipate. Lumea politca in general si formatiunea politica din care facea parte, Partidul Liberal-Democrat, in special, au judecat calculul politic al primului-ministru ca fiind suicidar.

In cadrul unei campanii electorale bine dirijata si supramediatizata, Koizumi a prezentat scrutinul din 11 septembrie ca fiind un veritabil referendum pe tema privatizarii Postei. Acesta strategie a fost un triumf pentru liberal-democrati care au obtinut o victorie istorica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO