Business Internaţional

"Ceea ce se intampla acum pe bursele americane este crahul din 1929 vazut cu incetinitorul"

"Ceea ce se intampla acum pe bursele americane este crahul din 1929 vazut cu incetinitorul"

Marea Criza Economica din anii '30, cea mai severa perioada de scadere a economiei SUA din istorie, a lasat pe drumuri milioane de americani si a pus la pamant zeci de banci

12.10.2008, 19:30 596

O parte a investitorilor, care in alte conditii ar fi preferat sa cumpere actiuni dupa o scadere de 22% in doar opt zile de tranzactionare, spun ca au ramas socati de prabusirea abrupta a burselor si ca nu doresc sa-si asume alte riscuri.

Mai mult, unii dintre ei au incercat sa caute solutii pentru a se proteja de o eventuala continuare a scaderilor, scrie presa internationala.
Indicele american a pierdut 697 de puncte la scurt timp dupa deschiderea sedintei de vineri, mentinandu-si scaderea aproape intreaga zi. Cu doar o ora si jumatate inainte de inchidere, Dow Jones a avansat cu 322 de puncte peste nivelul din sedinta precedenta.
Investitorii au fost impulsionati sa cumpere actiuni apartinand companiilor financiare pe fondul speculatiilor privind elaborarea unui plan comun de combatere a crizei financiare de catre statele membre ale Grupului celor Sapte.
Mai mult, Morgan Stanley anuntase anterior ca va primi finantare din partea unei banci japoneze.
Speranta a dominat insa pentru putin timp tranzactiile de pe bursa newyorkeza. Si asta in conditiile in care nimeni nu a parut dispus sa intre in weekend cu o expunere semnificativa la o piata in deriva. In ultimele minute ale sedintei de tranzactionare, preturile actiunilor au fost din nou trantite la pamant, indicele Dow Jones incheind ziua cu 128 de puncte, sau 1,49%, sub nivelul din sedinta precedenta. Valoarea de 8.451,19 puncte inregistrata de indicele Bursei din New York este cea mai scazuta din aprilie 2003 incoace.
"Ceea ce am vazut pana acum este o prabusire a pietei cu incetinitorul. In zece zile in care am asistat la un declin de 25% al indicilor bursieri - acesta este un crah. Totul se misca insa cu incetinitorul fata de prabusirile din 1929 si 1987", declara Robert Arnott, fondator al Research Affiliates.
Totusi, multe dintre institutiile financiare americane au incheiat sedinta de vineri in crestere. Dupa incheierea tranzactiilor bursiere, oficialii G7 au anuntat stabilirea unor linii generale privind combaterea crizei. Acestia nu au facut insa referire la niciun plan comun de combatere a crizei, de genul celui pe care il asteptau investitorii, miscare care conduce la o continuare a haosului de pe burse. Ulterior, secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a furnizat opiniei publice mai multe detalii referitoare la planul de cumparare a activelor bancare neperformante de catre guvernul federal.
Declinul de 18% inregistrat de Dow Jones saptamana trecuta a fost cel mai mare din 1896, momentul in care a fost creat indicele, incoace. Recordul negativ de pana acum fusese inregistrat in 1933, in momentul Marii Crize. De asemenea, volumul total de actiuni tranzactionate pe bursa new-yorkeza a atins un nivel record de 11,16 miliarde de unitati.
Pagubele au fost imense atat pentru investitorii privati, cat si pentru cei institutionali. Pierderile inregistrate de investitorii de pe bursele americane in ultimul an au ajuns in urma tranzactiilor de saptamana trecuta la 8.400 mld. dolari.
In aceste conditii, investitorii care in mod normal ar fi cumparat actiuni dupa un asemenea declin stau deoparte, spune Henry Herrman, directorul executiv al fondului de investitii Waddel & Reed. "Poti lua o decizie aparent corecta, iar a doua zi te poti intreba de ce ai facut acest pas. Te orientezi spre piata aurului, iar imediat pretul acestuia intra in declin. Mergi pe mana obligatiunilor de stat, acestea urca si brusc primesc o lovitura puternica", spune Herrman.
Waddel & Reed detine 22-23% din active sub forma de lichiditati, unul dintre cele mai inalte niveluri inregistrate vreodata. Rezervele mari de lichiditate sunt o modalitate de protectie impotriva prabusirii bruste a pietelor bursiere, explica Herrman.
Un alt motiv este reprezentat de incercarea de a proteja firma si clientii acesteia, astfel incat compania sa nu fie nevoita sa vanda de urgenta active in situatia in care investitorii si-ar cere banii inapoi.
In acelasi timp, indicele Standard & Poor's 500 a urmat trendul general al burselor americane, inregistrand cea mai proasta performanta saptamanala din ultimii 75 de ani pe fondul intensificarii temerilor privind o trecere a turbulentelor dinspre companiile financiare catre celelalte segmente economice. O asemenea miscare ar antrena, cel mai probabil, o recesiune economica la nivel global.
Actiunile institutiilor financiare cuprinse in indicele S&P 500 au coborat pana la minimul ultimilor 12 ani, in conditiile speculatiilor potrivit carora bancile simt o lipsa din ce in ce mai acuta de lichiditati pe fondul inghetarii pietei de creditare. Titlurile General Motors si Ford au inregistrat un declin de pana la 45%, in conditiile in care agentia de evaluare Standard & Poor's a avertizat ca producatorii auto ar putea fi fortati sa ceara protectie impotriva falimentului.
Indicele S&P 500 s-a prabusit vineri pentru a opta zi consecutiv, cea mai lunga perioada de declin din 1996 incoace. Indicele se afla cu 40% sub nivelul record inregistrat in octombrie anul trecut.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO