Business Internaţional

Cehia ameninta cu inasprirea reglementarilor pe piata muncii pentru straini

17.10.2005, 15:47 27

Discriminarea continua la care sunt supusi muncitorii cehi in strainatate l-a determinat pe primul-ministru Jiri Paroubek sa ceara noi legi care sa reglementeze activitatea muncitorilor in tarile respective. Atitudinea adoptata de oficialul ceh se inscrie in categoria "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" si pare solutia potrivita pentru o problema atat de complicata, informeaza The Prague Post.

"Putem sa negociem si sa incercam sa obtinem accesul muncitorilor nostri pe pietele germana sau austriaca, dar, sincer vorbind, cred ca acest lucru va functiona cu o singura conditie: sa ne purtam in aceeasi maniera", a declarat Paroubek.

"Trebuie sa ridicam obstacole administrative pana cand cealalta parte va intelege ca si noi vrem sa patrundem pe piata respectiva."

Paroubek a declarat ca s-a decis sa actioneze in momentul in care a aflat dificultatile pe care muncitorii cehi, constructorii in special, trebuie sa le depaseasca in momentul angajarii intr-o tara straina.

La mai bine de un an dupa integrarea Cehiei in structurile Uniunii Europene, multi localnici infrunta dificultati in calea angajarii intr-o alta tara europeana. Lobby-ul realizat de guvern in sensul liberalizarii pietei muncii a fost pana acum o tentativa supusa esecului.

Vaclav Matyas, directorul Asociatiei Antreprenorilor in Constructii, si-a exprimat de curand nemultumirea in legatura cu lipsa de acces la pietele europene de munca.

Dand exemplul Germaniei, Matyas a declarat ca firmele de constructii cehe au voie sa detina doar statutul de subcontractor si sunt obligate sa obtina permise de lucru pentru angajatii lor pe teritoriul german. Prezenta ceha pe pietele externe era estimata anul trecut la un nivel de 1,5% din capacitatea productiva a sectorului de constructii, iar acest procent avea o valoare de 13,4 miliarde de dolari (11,11 miliarde de euro). Daca s-ar produce o relaxare a masurilor restrictive, acest procent ar putea atinge nivelul de 3% pana la 5%.

Replica ministrului ceh este pe masura. Paroubek a declarat ca legislatia ar trebui astfel modificata incat sa impuna o rigiditate a legilor muncii si a barierelor administrative comparabila cu ceee ce se intampla in celelalte state europene.



Din estul Europei, Cehia este privita cu ochi buni

Cehia a devenit din ce in ce mai atractiva pentru forta de munca straina, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Astfel, aproximativ 250.000 de straini din peste 180 de tari sunt angajati in prezent in Cehia, dintre care 173.000 nu au resedinta permanenta.

Analistii financiari sunt de parere ca alti 180.000 de oameni lucreaza in prezent ilegal pe teritoriul ceh. Oficialii guvernului declara ca marea majoritate a fortei de munca legala este reprezentata de slovaci si polonezi. Pana acum, forta de munca straina nu a condus la un nivel mai mare al ratei somajului pentru ca de obicei ea face obiectul angajarilor pe posturi lipsite de interes pentru cetatenii cehi. De asemenea, strainii mai pot ocupa locuri acolo unde exista o deficienta de specialisti cehi, plecati la randul lor sa caute un loc de munca in alte tari.

"In unele sectoare, strainii sunt pur si simplu un substitut pentru oamenii care nu sunt interesati de acea slujba", a declarat Marketa Sichtarova, analist in cadrul Next Finance.

De la aderarea la UE nu au fost schimbari majore pe piata muncii sau variatii majore ale numarului de angajati straini. Interesul in sensul obtinerii unui post in Cehia este din ce in ce mai puternic, mai ales in tarile din estul Europei. Mojoritatea muncitorilor straini locuiesc in Praga sau in Bohemia.



Cehia: lasati muncitorii sa vina la mine

In ciuda incercarilor primului-ministru de a inaspri legislatia care reglementeaza piata muncii pentru straini, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale isi construieste programul pentru a atrage un volum mai mare de muncitori calificati din exteriorul tarii.

In iunie, guvernul si-a extins programul de invitatii "tintind", in special, muncitorii calificati, cu diplome de liceu sau de facultate, din Kazahstan, Croatia, Belarus si Moldova, dar si din Canada, Serbia si Muntenegru. Mai mult, reprezentantii ministerului au declarat ca muncitorii ucraineni se afla pe lista de admitere pentru anul viitor. Includerea in program presupune cautarea unei slujbe pe cont propriu in conditiile in care guvernul acorda resedinta si permisul de lucru fara a-i mai supune pe straini calvarului birocratic obisnuit.

Perioada de asteptare pentru a primi permisul de resedinta permanenta pentru participantii la program a fost redusa de la 10 ani la doi ani si jumatate. Pana acum, ministerul a selectionat aproximativ 300 de muncitori pentru a beneficia de program si planuieste sa mai includa inca 1.000 pana la sfarsitul lui iunie 2006.

Tinand cont de natalitatea redusa, cererea pentru muncitorii straini va cunoaste o crestere importanta, potrivit ministrului muncii si protectiei sociale, Zdenek Skromach. In 15 ani, Republica Ceha va avea nevoie de aproximativ 400.000 de muncitori si tot mai multi straini calificati vor fi invitati pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO