Business Internaţional

Cehia nu gaseste solutii pentru criza fortei de munca

14.09.2007, 16:56 56

Odata cu dezvoltarea rapida a economiei, numarul centrelor de afaceri si al fabricilor din Cehia a crescut simtitor. Cu toate acestea, angajarea de personal destinat noilor companii este o treaba dificila pentru firmele de HR (Resurse Umane), mai ales intr-o tara unde metodele de atragere a fortei de munca sunt putine.
Grupul bancar britanic HSBC a anuntat in august deschiderea unui call center in orasul Ostrava din nordul Moraviei. Actiunea va crea circa 400 de locuri de munca conform oficialilor HSBC, scrie Czech Business Weekly.
Directorul operational HSBC, David Jux, spune ca orasul Ostrava a fost ales datorita fortei de munca calificate din zona si a potentialului geografic (al treilea oras ca marime din Cehia si centrul administrativ al zonei Moravia-Silezia).
Conform ultimelor statistici, majoritatea companiilor care opereaza in Cehia se confrunta cu lipsa acuta a fortei de munca. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a anuntat in luna iulie o rata a somajului de 6,4%, dar analistii sunt de parere ca cifra va scadea la 6% pana la sfarsitul anului. Drept consecinta, tot mai putini oameni aplica pentru locuri de munca, iar noii angajatori se situeaza in avantaj.
In timp ce in nordul Boemiei sau Moraviei ratele somajului depasesc 10%, cea mai afectata fiind zona din jurul Mostului, cu 17,4%, Praga si zonele adiacente au o rata a somajului de numai 1,7 - 2,5%.
Managerii de resurse umane sunt de parere ca cehii au devenit mofturosi, refuzand ofertele de munca necalificata si prost platita, preferand sa traiasca de pe urma ajutoarelor de somaj.
Companiile sunt obligate sa aduca forta de munca din strainatate, declara Viktorie Plivova, purtator de cuvant la Camera Comertului. Slovacii, ucrainienii sau polonezii sunt printre primele optiuni in cazul locurilor de munca necalificata.
Criza a inceput insa sa afecteze si alte sectoare ale economiei. Posturile bine platite, care cer un anumit nivel de educatie si experienta, sunt tot mai greu de ocupat. Domenii ca sanatatea sau ingineria sunt din ce in ce mai afectate de criza fortei de munca. Spitalul Motol din Praga, cel mai mare din tara, este in cautare de asistente, dispunand de 50 de locuri libere in acest moment, in timp ce intreaga zona a Boemiei are nevoie de 150 de asistente medicale si doctori.
Una dintre cauzele crizei este noua directiva a Uniunii Europene care stipuleaza ca o asistenta poate profesa liber numai dupa absolvirea a trei ani de colegiu sau studii universitare medicale.
Absolventele scolilor postliceale, care in trecut erau de ajuns, pot lucra acum numai ca "personal medical auxiliar" sub supravegherea atenta a asistentelor mai experimentate.
Un al doilea factor este emigrarea masiva a personalului medical ceh catre SUA, Norvegia sau Arabia Saudita, unde salariile sunt mai mari. Asistentele slovace angajate in Cehia se intorc si ele acasa, deoarece sistemul medical s-a imbunatatit, iar salariile au crescut.
De asemenea, numarul medicilor tineri dispusi sa lucreze in tara lor natala este in scadere. Situatia a devenit critica in zonele de granita cu Germania, respectiv Austria. Exista si situatia in care doctorii cehi lucreaza in centre de sanatate germane sau austriece, dar traiesc de partea cealalta a granitei unde viata este mai ieftina.
Criza nu afecteaza doar sistemul de sanatate, care se confrunta cu noi legi europene, ci si alte sectoare. Pavel Zima, CEO al portalului Seznam.cz, se plange de lipsa inginerilor pe piata fortei de munca.
O dovada in plus ca Cehia se confrunta cu o criza a fortei de munca sunt tacticile neobisnuite de recrutare ale companiilor mari. Siemens si Unicorn isi platesc angajatii sa aduca oameni noi in firma din randul prietenilor.
Cehia se confrunta cu o lipsa mare a programatorilor, desi este pe primele locuri in Uniunea Europeana la capitolul specialisti in domeniul IT. Tari dezvoltate ca Suedia, Norvegia sau Olanda se afla pe locul I cu 3% din forta de munca, in timp ce Cehia are un procent de 1,8% din populatia activa specializata in IT, conform Oficiului Ceh de Statistica (ESU).
Analistii avertizeaza o inrautatire a situatiei in cazul in care muncitorii calificati cehi continua sa emigreze, desi piata europeana a fortei de munca se confrunta cu aceeasi problema.
Germania, care in 2004 a adoptat o politica anti-imigranti, s-a razgandit in favoarea unei strategii mai "prietenoase". Guvernul de coalitie condus de Angela Merkel a adoptat o serie de reforme menite sa permita imigrantilor angajarea pe teritoriul german ca ingineri in domeniile energetic si mecanica.
In august, Agentia Federala a Muncii din Germania a inregistrat circa 1 milion de oferte de munca, majoritatea pentru posturi de inginer, electrician sau metalurgist.
Cu toate acestea, goana dupa slujbe in Germania ar putea fi incetinita de directivele guvernului german. Acestea prevad ca salariul minim sa nu se afle sub suma de 85.000 de euro pe an. S-a renuntat, totusi, la cerinta ca firma angajatoare sa dovedeasca ca niciun cetatean german nu a aplicat pentru acelasi post.
Multe companii din Cehia recurg la diferite strategii pe termen lung pentru a fideliza si atrage noi angajati din randul elevilor si studentilor. Firma de software Unicorn are propria universitate, Colegiul Unicorn, care antreneaza viitori programatori pentru companie.
Reprezentanta ceha a companiei de calculatoare Hewlett-Packard organizeaza regulat concursuri pentru elevi, explicandu-le ca exista la nivel national o criza de programatori si specialisti IT, numarul lor fiind cu 20.000 mai mic decat cel necesar. De asemenea, Skoda Auto ofera training in propria universitate, pentru viitorii ingineri auto.
O strategie alternativa ar fi "modelul german", adica aducerea de personal calificat din strainatate. In acest caz, problema o reprezinta tot salariile, deoarece salariile din Cehia sunt prea mici pentru expertii americani sau europeni. De asemenea, conform analistilor, forta de munca specializata din estul Europei va migra spre statele vestice, unde salariile sunt mai mari, si nu spre tari ca Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO