Business Internaţional

Cehia risca sa intre in valtoarea crizei

23.10.2008, 15:37 25

Sistemul bancar ceh este inca unul puternic, iar economia tarii inregistreaza o evolutie peste media din regiune, insa riscul ca piata locala sa fie afectata de criza financiara globala ramane ridicat, a declarat guvernatorul bancii centrale de la Praga, Zdenek Tuma, citat de Financial Times.

"Exista o diferenta importanta intre tara noastra si Ungaria; indicatorii macroeconomici sunt mai performanti, iar riscul valutar este semnificativ mai mic", a declarat oficialul ceh, facand referire la volumul redus de credite in valuta acordate pe piata din Cehia, comparativ cu cea ungara.
Totusi, a adaugat acesta, tara sa ar putea intampina o serie de probleme majore ca urmare a lipsei de incredere de pe piata interbancara, dar si ca urmare a faptului ca majoritatea bancilor locale sunt filiale ale institutiilor straine care pot intra in dificultate.
Mai mult, in situatia in care 85% din exporturile tarii merg spre Uniunea Europeana, o recesiune a statelor vestice ar lovi puternic economia ceha. O treime din exporturi merg spre Germania, una dintre cele mai afectate economii europene in urma crizei financiare globale. In acelasi timp, Tuma a declarat ca ia in calcul posibilitatea reducerii estimarilor privind cresterea economica pentru anul viitor. Si in conditiile in care inflatia anuala a Cehiei se afla deja la nivelul de 6,6%.
In acelasi timp, Cehia se confrunta cu o criza politica semnificativa, guvernul premierului Mirek Topolanek avand o sustinere fragila in Parlamentul de la Praga. Aceasta situatie face si mai dificila incercarea actualului guvern de a sustine o serie de reforme in ceeea ce priveste sistemul de pensii si cel de sanatate publica, spun analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO