Business Internaţional

Cehia se asteapta la o contractie de 2%

16.03.2009, 17:19 6

Ministerul ceh de finante ia in calcul un "scenariu de criza" care prevede o scadere accentuata a PIB-ului tarii, rata de crestere economica a Cehiei fiind estimata intre 0% si -2%, a declarat ministrul de finante Miroslav Kalousek, scrie Czech News Agency.

In cazul in care Produsul Intern Brut al Cehiei va scadea cu 2%, deficitul bugetar al tarii ar putea ajunge la 110-120 mld. coroane cehe (4,1-4,5 mld. euro), a precizat Kalousek.
"Ne aflam intr-o situatie complet noua, deoarece in ultimele trei trimestre orice estimare privind rata de crestere economica, venita fie din partea analistilor, fie din partea bancii nationale sau a ministerului de finante, era a doua zi deja depasita", a afirmat ministrul ceh de finante, precizand ca ministerul pe care il conduce trebuie sa ia in calcul si cele mai negative scenarii de criza.
Presedintele partidului de opozitie social-democrat Jiri Paroubek, fost premier al Cehiei pana in 2006, a declarat si el ca estimeaza un declin economic de aproape 5% pentru acest an. Bugetul de stat aprobat in Cehia pentru 2009 a fost calculat in conditiile in care pentru anul in curs era prevazuta o crestere economica de 4,8% si un deficit bugetar de aproximativ 38,1 miliarde de coroane cehe (1,4 mld. euro).
Banca nationala a Cehiei estimeaza ca Produsul Intern Brut al tarii ar putea scadea cu 0,3% in acest an, insa unii analisti se asteapta ca reducerea PIB-ului sa fie si mai accentuata. Potrivit Oficiului de statistica din Praga, economia ceha a inregistrat in 2008 o rata de crestere de 3,1%, cu 0,4% mai putin decat estimase initial institutia la mijlocul lunii februarie.
In ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,7% fata de aceeasi perioada a lui 2007, insa a fost cu 0,9% mai redus, comparativ cu trimestrul anterior.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO