Business Internaţional

Cei mai bogati oameni din lume, in acelasi consiliu de Administratie

16.12.2004, 00:00 17



Bill Gates, co-fondator si presedinte al Microsoft, a fost ales in functia de director la Berkshire Hathaway, conglomeratul condus de investitorul miliardar Warren Buffet, relateaza Financial Times.



Gates, care a fost director executiv la gigantul software pana in ianuarie 2000, este prieten si partener de joc de carti cu Buffett, detinand de mult timp actiuni la Berkshire. Cei doi s-au cunoscut la un eveniment social in Seattle in 1991. Buffett l-a aparat public pe Gates in 2000, cand acesta a fost acuzat de Ministerul Justitiei din Statele Unite de incalcarea legilor antitrust.



Numirea face ca doi dintre cei mai bogati oameni din lume sa imparta acelasi consiliu. Averea neta a lui Gates a ajuns la 48 de miliarde de dolari (36 de miliarde de euro), iar Buffet, cu o avere estimata la 41 de miliarde de dolari (30,8 miliarde de euro) ocupa locul doi in topul celor mai bogati oameni din lume, publicat de revista Forbes.



Bill Gates va lua in cadrul consiliului de administratie locul sotiei lui Buffett, care a murit din cauza unui atac cerebral in iulie. Alegerea lui Gates mentine numarul directorilor din consiliu la 11 si ii sporeste gradul de independenta. Consiliul avea sapte memebri in urma cu doi ani, din care numai trei erau independenti. Buffett a numit noi directori ca urmare a criticilor venite de la cei care supravegheaza mediul de afaceri.



Gates s-a declarat "incantat si onorat" pentru ca i s-a cerut sa faca parte din consiliul unei "companii de succes".



Nu s-a specificat clar daca venirea lui Gates face parte dintr-o noua strategie de investitii a Berkshire. Buffett a declarat pentru mult timp ca nu va investi in tehnologie pentru ca nu stie sa o evalueze.



Printre membrii consiliului se numara vicepresedintele Berkshire, Charlie Munger, fiul lui Buffett, Howard, si fostul executiv de la Coca-Cola, Donald Keough. Brerkshire Hathaway detine afaceri si actiuni in mai multe domenii precum asigurarile, restaurantele sau industria media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO