Business Internaţional

Cei mai importanti bancheri austrieci prevad o inrautatire a situatiei creditelor din Europa de Est

Cei mai importanti bancheri austrieci prevad o inrautatire a situatiei creditelor din Europa de Est

Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank: Criza din economia reala a regiunii este de-abia la inceput, se va agrava si va dura pana in 2011 cel putin. Europa de Est asista la o inmultire a creditelor neperformante din cauza crizei financiare. (FOTO: Reuters)

26.04.2009, 17:54 19

Directorii executivi ai bancilor austriece Raiffeisen International si Erste au declarat ca numarul cazurilor de default in randul clientilor si al creditelor neperformante de pe pietele din Europa Centrala si de Est, principalele piete ale celor doua banci, vor continua sa creasca, dar ca bancile pe care le conduc vor putea face fata conditiilor economice in continua deteriorare din regiune, scrie The Wall Street Journal.

"Criza din economia reala a regiunii este de-abia la inceput, se va agrava si va dura pana in 2011 cel putin", a declarat CEO-ul Raiffeisen, Herbert Stepic. "Europa de Est asista la o inmultire a creditelor neperformante din cauza crizei financiare".
Stepic nu a dorit sa comenteze cu privire la volumul creditelor nerambursate de debitori, aratand ca Raiffeisen isi va anunta rezultatele in trei saptamani, insa a declarat ca banca a fost obligata sa-si constituie provizioane si mai mari pentru a acoperi creditele neperformante respective.
 
Provizioane mari pentru zile negre
Si CEO-ul Erste Bank, Andreas Treichl (care este si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR), a declarat ca banca sa se va confrunta cu o perioada mai dificila in Europa Centrala si de Est si ca aceasta constituie de asemenea provizioane mai mari pentru a compensa cresterea cazurilor de default si a numarului de credite neperformante, desi acesta se asteapta ca nivelul total al castigurilor bancii sa depaseasca estimarile pietei.
Comentariile directorilor celor doua banci austriece survin in conditiile in care apar semnale ca situatia economica a Europei pare sa fie mai fragila decat cea a Statelor Unite, epicentrul recesiunii globale.
Bancile austriece au fost cele mai active din regiunea Europei Centrale si de Est in ultimii ani. Din aceasta cauza au aparut in acest an speculatii ca viabilitatea financiara a bancilor austriece este serios amenintata din cauza expunerii de aproape 280 de miliarde de dolari a acestora fata de pietele financiare ale regiunii. Suma echivaleaza cu 70% din Produsul Intern Brut al Austriei. Stepic si Treichl au declarat insa ca bancile austriece, inclusiv cele pe care le conduc, sunt suficient capitalizate pentru a face fata unei cresteri puternice a default-urilor si pentru a-si mentine subsidiarele din regiune complet finantate in decursul crizei.
Cei doi au criticat din nou in termeni duri unele temeri ale analistilor ca sistemul bancar austriac ar putea sucomba in cazul in care conditiile economice din regiune s-ar deteriora in continuare.
 
Profituri decimate de criza
Recunoscand faptul ca profiturile tuturor bancilor vor avea de suferit in actuala recesiune, Stepic si Treichl au declarat ca aproximativ 70% din expunerea bancilor austriece in Europa de Est se afla in tari care sunt membre ale UE. Acest statut si ajutorul venit din partea UE vor atenua efectele crizei financiare, au declarat cei doi. Ei spun de asemenea ca multi investitori nu diferentiaza pietele si ca sistemele financiare din regiune sunt mult mai solide decat cu un deceniu in urma in conditiile in care multe tari s-au pregatit pentru a adera la UE.
Cehia si Slovacia, doua dintre cele mai mari economii emergente ale Europei, sunt intr-o situatie financiara mult mai buna decat Ucraina, care nu face parte din UE si reprezinta numai 14 mld. dolari din expunerea bancilor austriece fata de regiune. Spre deosebire, Cehia si Slovacia reprezinta 93 de miliarde de dolari, conform datelor Bancii Reglementelor Internationale.
"Am incercat si vom incerca in continuare sa punem capat acestei isterii", a declarat Stepic.
Treichl declara ca dupa parerea sa castigurile bancii de pe primul trimestru, ce vor fi publicate in aceasta saptamana, se vor situa peste asteptarile pietei. "Cred ca rezultatele vor fi considerabil mai bune decat se estimeaza. Insa, fara indoiala, ne asteptam la provizioane mai mari in 2009 decat in 2010 si ca situatia sa nu se schimbe in mod semnificativ in 2010", a declarat Treichl.
 
RZB a vandut obligatiuni garantate de stat
Raiffeisen Zentralbank (RZB), care controleaza si Raiffeisen Bank Romania, a emis obligatiuni garantate de statul austriac in valoare de 1,5 miliarde de euro. Pretul emisiunii de obligatiuni, cu scadenta la doi ani, a fost fixat in functie de dobanda de referinta (rata medie swap) plus 0,62 puncte procentuale, iar grupul va plati un cupon anual de 2,5%. Aceasta este a treia emisiune de obligatiuni realizata de RZB in acest an. Mediafax
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO