Business Internaţional

Cei mai puternici ministri de finante cauta cu disperare solutii pentru iesirea din criza

15.03.2009, 17:39 23

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din cele mai mari economii dezvoltate si emergente au promis ca se vor depune "eforturi sustinute" pentru a se pune capat recesiunii globale si a se curata bancile de activele toxice, insa nu au lansat niciun fel de angajament concret cu privire la cheltuielile legate de stimularea economiilor, conform presei internationale.

Promisiunile au marcat un compromis la care s-a ajuns la finalul unei saptamani in care apelurile Statelor Unite adresate guvernelor in sensul introducerii unor stimulente mai consistente au fost respinse de ministrii zonei euro. FMI anticipeaza prima recesiune globala din ultimele sase decenii si a atras recent un angajament de dublare a resurselor sale pentru a putea lupta mai eficient impotriva crizei ce ia amploare.
Deteriorarea situatiei unor banci importante a reprezentat o tema dominanta a intrunirii.
"Principala noastra prioritate in prezent este de a rezolva problema valorii activelor incluse in bilanturile bancilor ce restrictioneaza operatiunile de creditare, afectand economiile", se arata in declaratia G-20. Ministrii au stabilit o serie de principii pe care tarile membre trebuie sa le urmeze in acest sens.
Printre acestea: actionarii trebuie sa fie expusi "cat mai putin posibil" pierderilor sau riscurilor inainte de interventia guvernului; flexibilitate in a determina care active pot fi sustinute si claritate in evaluarea acestora.
Bancile care sunt sprijinite trebuie sa fie conduse dupa "principii de business" si sa acorde credite debitorilor, fiind in acelasi timp supuse unor conditii privitoare la platile executivilor. Autoritatile trebuie sa acorde numai asistenta temporara si sa explice cum se vor retrage.
Membrele G-20 au anuntat de asemenea ca vor intari legaturile intre institutiile proprii de supraveghere a sistemului bancar. Agentiile de rating, fondurile de hedging si pietele de derivate de credit vor fi supuse unei reglementari mai stricte.
Ministrii de finante s-au intrunit pentru a elabora o agenda de discutii pentru liderii lor care se vor reuni in Londra pe 2 aprilie pentru a gasi solutii de iesire din criza.
Datele publicate saptamana trecuta indicau o deteriorare a perspectivelor de redresare, in conditiile scaderii record a exporturilor chineze, reducerii cu 38% a comenzilor adresate fabricilor germane in ianuarie si situarii increderii consumatorilor americani in apropiere de un minim de 28 de ani.
Bancile centrale ale tarilor G-20 s-au angajat sa utilizeze toate instrumentele de care dispun.
In cadrul intrunirii ministrilor de finante G-20, secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner a facut apel la oficialii europeni sa urmeze exemplul Statelor Unite in a introduce stimulente fiscale echivalente cu cel putin 2% din PIB-ul economiilor in acest an. Oficialii europeni au argumentat insa ca s-a cheltuit deja destul de mult.
In incercarea de a rezolva aceste divergente, ministrii de finante G-20 au aratat ca FMI va monitoriza politicile bugetare si va decide daca sunt necesare noi masuri. Oficialii s-au angajat sa-si coordoneze eforturile si sa mentina disciplina fiscala si stabilitatea preturilor pe termen lung.
Totusi, unii europeni si-au reiterat temerile ca strategii risca sa aiba reactii exagerate. Ministrul german Peer Steinbrueck a declarat ca "nu are sens sa pompam noi si noi fonduri in economie cand pietele financiare sunt inca fragile".
"Cautam cu disperare o solutie in care cei care nu au cauzat problemele sa fie scutiti", a declarat Steinbrueck.
FMI-ului i s-a promis o majorare a resurselor la cel putin 500 miliarde $ dupa ce acesta a fost asaltat de cereri de creditare. Tarile mai mici vor avea o influenta sporita asupra modului in care este administrat Fondul pana la inceputul anului 2011, iar viitorul sef al Fondului va fi selectat in cadrul unui proces "deschis" si nu va fi in mod automat un european, se arata in declaratia G-20.
Oficialii G-20 au mai aratat ca vor incerca sa supuna sistemul financiar unor restrictii sporite.
In ciuda tensiunilor, ministrii au declarat ca intrunirea a fost marcata in cea mai mare parte de un puternic acord in ceea ce priveste necesitatea urgenta de coordonare a actiunilor de combatere a crizei. Guillermo Ortiz, guvernatorul bancii centrale a Mexicului, a declarat: "S-a recunoscut gravitatea crizei. Rar am vazut o astfel de unitate de opinii asupra a ceea ce se intampla, a ceea ce trebuie facut si a necesitatii de a forma un front comun".
Ministrii au fost de asemenea de acord ca sunt necesare noi discutii. Christian Noyer, presedintele bancii centrale franceze, a declarat: "Este doar un stadiu, dar un stadiu important".
Mai multi oficiali au mentionat necesitatea adoptarii unor masuri agresive de coordonare a sistemelor de supraveghere a pietelor financiare, inclusiv crearea unor cerinte mai stricte de capital. In comunicatul G-20 nu se subliniaza necesitatea urgenta de a modifica sistemul de reglementare a sectorului financiar.
Administratia Barack Obama va finaliza in curand un document in care va prezenta in detaliu tipurile de schimbari pe care le considera necesare in ceea ce priveste supravegherea pietelor financiare pe viitor.
 
Agenda G-20
  • Principala prioritate este de a rezolva problema valorii activelor incluse in bilanturile bancilor ce restrictioneaza operatiunile de creditare, afectand economiile.
  • Principiile pe care tarile membre trebuie sa le urmeze: actionarii trebuie sa fie expusi "cat mai putin posibil" pierderilor; flexibilitate in a determina care active pot fi sustinute si claritate in evaluarea acestora.
  • Bancile care sunt sprijinite trebuie sa fie conduse dupa "principii de business" si sa acorde credite debitorilor, fiind in acelasi timp supuse unor conditii privitoare la platile executivilor.
  • Fondul Monetar International va monitoriza politicile bugetare si va decide daca sunt necesare noi masuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO