Business Internaţional

Cei mai puternici patru consilieri din SUA, care decid politica lui Obama

12.02.2010, 00:00 42

La finele lui 2007, intr-o etapa cruciala a alegerilor primarepentru desemnarea candidatului democrat la presedintie, BarackObama isi incheia un discurs cu promisiunea ca alegerea sa va facedin America "o natiune vindecata", "o natiune care reincepe sacreada".

La doar un an de mandat, presedintele SUA conduce o natiunedivizata, adancita in amaraciune de problemele cotidiene, o lumedin ce in ce mai greu de gestionat si mai plina de deziluzii caoricand.

Ce s-a intamplat intre timp?

Intr-o analiza a Financial Times, Edward Luce trece in revistaceea ce el numeste sumedenia de alegeri pripite ale presedintelui -de la decizia sa de a-si dedica primul an de mandat reformei indomeniul sanatatii pana la incapacitatea lui de a-i convinge pealegatori ca poate sa simta dificultatile economice prin caretrec.

Asta la modul general. Cei din intima sa apropiere, spune Luce,au un diagnostic mai sever, care socheaza prin uniformitatea sa.Politica lui Obama la Casa Alba urmeaza logica unui concurentintr-o cursa electorala si nu pe aceea a unui sef de stat.

In nenumarare randuri, cei care cunosc mersul lucrurilor la CasaAlba observa ca presedintele se bazeaza pe sfatul unui cerc foarterestrans de consilieri. Nucleul dur este format din doar patrupersoane ("A fearsome foursome" este titlul analizei din FT - "Ceipatru care infricoseaza", in traducere aproximativa) - RahmEmanuel, seful de cabinet, David Axelrod si Valerie Jarrett,consilieri seniori, si Robert Gibbs, purtatorul sau de cuvant.

Rareori presedintele are o reuniune, inclusiv cu privire lasecuritatea nationala, fara ca unii sau chiar toti dintre cei demai sus sa nu fie prezenti.

Cu exceptia lui Rahm Emanuel, care a detinut functii in CameraReprezentantilor, toti ceilalti au fost doar in staff-ul decampanie al presedintelui.

Echipa de economisti a lui Obama, condusa de Lawrence Summers,ii mai numara pe Peter Ország, Joe Biden si Denis McDonough. Darniciunul dintre acestia nu face parte din cercul intim alputerii.

Aceasta superconcentrare a deciziei a generat esecul politicilorCasei Albe, comenteaza FT.

Cel mai mult sufera din aceasta pricina membrii guvernului caresunt eclipsati, practic, si nu pot apara deciziile presedintelui,privilegiu care apartine, practic, celor patru deja numiti.

Insideri ai administratiei spun, potrivit FT, ca Rahm Emanuelare un comportament dictatorial, injura si ii trateaza pedirectorii de cabinet ca pe niste slugi. "Pentru a avea succes,presedintele trebuie sa separe fluxul de consiliere. Dar acestlucru nu se intampla", spune un consilier citat de publicatiabritanica.

Casa Alba refuza sa raspunda intrebarii daca presedintele Obamaisi va extinde cercul de consilieri, potrivit FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO