Business Internaţional

Cel mai bine plătit CEO american a câştigat anul trecut peste 84 de milioane de dolari

Cel mai bine plătit CEO american a câştigat anul trecut peste 84 de milioane de dolari

Autor: Alexandru Matei

09.05.2011, 23:31 480

Valoarea medie a salariilor, bonusurilor şi compensaţiilor petermen lung ale directorilor exe­cutivi ai celor mai mari 350 decompanii listate din SUA a crescut în 2010 cu 11%, la 9,3 mil.dolari (6,4 mil. euro), conform unui studiu al The Wall StreetJournal şi al firmei de consultanţă în management Hay Group.

Philippe Dauman, directorul executiv al companiei media Viacom,a fost cel mai bine plătit CEO al unei companii listate din SUA, elcâştigând anul trecut 84,3 milioane de dolari (58 mil. euro), maimult decât dublu faţă de 2009, în principal datorită beneficiilordin noul contract pe care l-a semnat.

Profiturile şi preţurile acţiunilor au crescut însă cu un ritmmai rapid decât salariile executivilor. Profitul net a crescut înmedie cu 17%, în timp ce acţionarii acestor companii s-au bucuratde un randament mediu, incluzând şi dividendele, de 18%.

Cel mai bine plătit bancher de pe Wall Street a fost anul trecutJames Dimon de la JP Morgan, care a avut venituri de 23 mil.dolari. Lloyd Blank­fein, şeful Goldman Sachs, cea mai influentăbancă americană de invesţii, a câştigat 16,7 mil. dolari.

Dar nu toţi executivii au avut un an bun. Ray Irani, directorulexecutiv al Occidental Petroleum, care s-a retras zilele trecute, acâştigat 14,9 mil. dolari, în scădere cu 71%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO