Business Internaţional

Cel mai bun ministru de finanţe din lume, pregătit să dea meditaţii UE şi SUA

Cel mai bun ministru de finanţe din lume, pregătit să dea meditaţii UE şi SUA

Autor: Iulian Anghel

21.09.2011, 13:35 2523

Desemnat astăzi drept cel mai bun ministru de finanţe din lume de revista britanică Euromoney, australianul Wayne Swan se transformă în profesor. Premiantul publicaţiei britanice, un nume de referinţă pentru pieţele financiare şi bancare, promite să le spună verde în faţă marilor finanţişti ai lumii unde greşesc şi ce trebuie să facă.

"Când voi merge la Reuniunea G 20, la FMI şi Banca Mondială, în această săptămână, la Washington, voi sublinia că este esenţial ca europenii să-şi acordeze viorile. Nu este nicio îndoială că inerţia politică joacă un rol important în Europa ca şi în Statele Unite. Ce vedem în aceste două cazuri este un impas politic", a declarat Swan pentru postul de radio australian ABC, preluat de presa britanică.

FMI a redus de la 3% la 1,8% previziunea de creştere economică pentru Australia, în 2011, o ajustare puternică faţă de o aşteptare de creştere de 3,25% a băncii centrale australiene sau de 2,25% a Guvernului australian. Dar aceste corecţii, subliniază ministrul de finanţe, nu sunt imputabile guvernului, ci factorilor de mediu care sunt incontrolabili; "Cauza acestei uşoare revizuiri a prognozei de creştere este simplă: inundaţiile şi cicloanele de la începutul anului".

Australia a suferit de pe urma intemperiilor care au cântărit mult în activitatea industrială şi în randamentul agriculturii antrenând o contracţie cu 0,9% a PIB pe primele trei luni ale anului. Dar ţara rezistă bine în mijlocul furtunii mondiale graţie giganticelor resurse minerale care beneficiază de pe urma creşterii preţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO