Business Internaţional

Cel mai mare actionar al Citigroup cere reducerea drastica a cheltuielilor

21.07.2006, 19:03 11

Printul saudit Alwaleed bin Talal este nemultumit ca managementul nu reuseste sa tina costurile sub control.
Presiunea care apasa asupra lui Chuck Prince, CEO Citigroup, de a imbunatati performanta companiei, a crescut in mod dramatic in momentul in care printul Alwaleed bin Talal, cel mai mare actionar al companiei, a declarat ca este nevoie de un control mai bun al cheltuielilor si ca rabdarea investitorilor aproape si-a atins limitele, relateaza Financial Times.
Printul din Arabia Saudita, care a fost destul de critic fata de performanta celor de la Citigroup, a spus ca pentru rezolvarea acestei situatii, precum si pentru reducerea cheltuielilor este nevoie de masuri draconice. "Eu sunt un actionar in alianta cu Citigroup. Sunt un om rabdator, dar ce e destul, e destul", a declarat el. Comentariile printului, facute in cadrul unui interviu pentru agentia de presa Reuters, au aparut a doua zi dupa ce Citigroup, cea mai mare companie de servicii financiare din lume, a dezamagit asteptarile celor de pe Wall Street, obtinand doar o crestere de 8% pe actiune a castigurilor trimestriale.
Actiunile, care au avut o performanta slaba din momentul in care Prince a preluat functia de director executiv in 2003, s-au depreciat cu 2,5% dupa anuntarea rezultatelor, determinand o scadere a valorii pachetului de 4,3% a printului cu aproximativ 200 de milioane de euro. Unii analisti si-au exprimat temerile cu privire la cresterea cheltuielilor cu 16%, fata de o apreciere de doar 10% a veniturilor, o inegalitate scoasa in evidenta si de print. "Rezultatele sunt pozitive, insa ele nu pot tine preturile sub control. Trebuie sa luam masuri draconice, cu adevarat draconice, pentru a putea controla cheltuielile", a afirmat el.
Cresterea cheltuielilor a fost doar unul dintre motivele care au contribuit la luarea deciziei lui Prince de a investi mai multi bani in deschiderea de noi unitati. El sustine ca Citigroup a investit in trecut mai putin decat era necesar, deoarece a acordat o mai mare atentie achizitiilor facute de Sandy Weill, fostul sef al grupului.
Weill l-a investit pe Prince in functia de director executiv in octombrie 2003.
Weill este o persoana apropiata printului Alwaleed si a discutat impreuna cu el crearea unui fond de investitii imediat dupa ce a parasit Citigroup. Weill a renuntat la aceasta idee in momentul in care consiliul administrativ al Citigroup l-a avertizat ca punerea in practica a acestui proiect ar necesita renegocierea contractului sau.
Printul a devenit din ce in ce mai direct in declaratiile sale fata de operatiunile Citigroup. "Compania nu mai are acum nici o scuza, iar pretul actiunilor este inacceptabil", a declarat el.
Prince a fost de acord cu aceste afirmatii. "Anul 2006 ar trebui sa fie anul in care sa avem rezultate extraordinare, fara nicio scuza", a afirmat el in aprilie. Aceasta este prima data cand printul a criticat cheltuielile facute de Citigroup.
In cadrul unei conferinte telefonice cu unii analisti, Prince a refuzat sa comenteze cu privire la nivelul investitiilor.
De asemenea, a refuzat sa faca o estimare asupra momentului in care ritmul de crestere al veniturilor il va depasi pe cel de crestere a costurilor.
"Ar fi o mare greseala sa se reduca programul de investitii, desi conditiile pietei s-au deteriorat", a declarat Sallie Krawcheck, directorul financiar al Citigroup.
Mike Mayo, analist al Prudential Financial, a scazut ratingul actiunilor bancii, nefiind convins ca investitiile au fost administrate intr-un mod adecvat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO