Business Internaţional

Cel mai mare acţionar al Monte dei Paschi a vândut 12% din acţiunile băncii italiene fără să ştie cine e cumpărătorul

Cel mai mare acţionar al Monte dei Paschi a vândut 12%...

Autor: Marius Oncu

19.03.2014, 16:05 181

Vânzarea de acţiuni a fost derulată prin plasament privat, după închiderea bursei italiene, de către banca americană Morgan Stanley, potrivit Reuters. La cotaţia din închiderea şedinţei bursiere de marţi, participaţia vândută ar valora 335 milioane de euro.

După vânzarea participaţiei de 12%, fundaţia mai controlează un pachet reprezentând 15% din acţiuni.

"Nu ştiu. Au fost probabil mai mulţi cumpărători, dar chiar nu ştiu cine", a declarat preşedintele fundaţiei Monte dei Paschi, Antonella Mansi, ca răspuns la o întrebare Reuters referitoare la identitatea cumpărătorului.

Vânzarea participaţiei permite fundaţiei, o enitate nonprofit cu puternice legături politice, să-şi plătească o parte din datorii şi înlătură un ultim obstacol în calea unei majorări de capital de 3 miliarde de euro a băncii italiene.

Fundaţia a început să caute un cumpărător după ce a obligat conducere băncii să amâne din decembrie până la mijlocul lunii mai majorarea de capital. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, fundaţia, care nu avea resursele financiare să participe la atragerea de fonduri, a dorit să vândă cel puţin o parte din acţiuni înainte ca participaţia sa să fie puternic diluată prin recapitalizare.

Banca a împrumutat anul trecut de la statul italian 4,1 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul de capital, iar în acest an trebuie să înceapă să restituie finanţarea, în timp ce aplică un program de restructurare impus drept condiţie pentru ajutorul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO