Business Internaţional

Cel mai puternic bancher din SUA asteapta un bonus de 100 mil. $

02.02.2010, 00:00 18

Goldman Sachs, cea mai importanta banca de investitii din lume,i-ar putea acorda directorului sau executiv Lloyd Blankfein unbonus in valoare de pana la 100 milioane de dolari (71,6 milioanede euro) sfidand eforturile presedintelui american Barack Obama dea impune limite privitoare la platile bancherilor, scrie publicatiabritanica The Times.

Bancherii prezenti la Davos pentru Forumul Economic Mondial audeclarat pentru The Times ca sunt la curent cu faptul ca LloydBlankfein si alti executivi importanti ai Goldman Sachs din afaraMarii Britanii vor beneficia de unele din cele mai consistenteplati acordate de banca vreodata.

"Lloyd ii da cu tifla lui Obama", a declarat un bancher dincadrul unei rivale a Goldman.

Toate tunurile pe Goldman Sachs

Banca, admirata dar si hulita in acelasi timp, se afla incentrul unor dispute din ce in ce mai aprinse cu privire la plataunor bonusuri de ordinul milioanelor de dolari. Saptamana trecuta,presedintele american caracteriza bonusurile acordate de unelebanci drept "culmea iresponsabilitatii" si "rusinoase". "Poporulamerican intelege ca ne aflam intr-o prapastie adanca din caretrebuie sa iesim, dar nu ii place ideea ca unii fac prapastia simai adanca", a declarat Obama.

CEO-ul Goldman Sachs a beneficiat de cel mai consistent bonus depana acum in anul 2007, cand a bagat in buzunar 67,9 milioane dedolari. Profiturile bancii pe care o conduce au fost anul trecut de12,2 mld. dolari, cu 1,8 mld. dolari mai mari decat in 2007.Astfel, Goldman are o justificare pentru faptul ca-i va plati simai mult, desi platile se vor face sub forma de actiuni mai degrabadecat cash, pentru ca acestea sa fie mai "digerabile" din punct devedere politic.

Banca pastreaza tacerea

Oficialii Goldman au refuzat sa comenteze, insa banca va facepublice platile primilor sai cinci directori de top in cadrul unuiraport pe care-l va trimite autoritatii de reglementare a pietelorde capital (SEC) pana la sfarsitul lunii viitoare.

Goldman a returnat mai devreme miliardele de dolari primite casprijin de la guvernul american in parte pentru a evitainterventiile politice.

Bonusul consistent acordat lui Blankfein ar surveni inconditiile in care discutiile purtate de rivalele Goldman dinEuropa in sensul limitarii platilor acordate executivilor pentrua-i calma pe politicieni si publicul au esuat saptamanatrecuta.

Cine este Lloyd Blankfein, cel mai "imoral"CEO

Lloyd Blankfein este considerat cel mai influent bancher dinStatele Unite si a fost numit de cotidianul de business FinancialTimes drept Omul Anului 2009 pentru ca a reusit sa treaca de crizafinanciara cu profituri record. Pe de alta parte, Forbes l-a numittot anul trecut drept "cel mai imoral CEO".

Blankfein si-a inceput cariera la Goldman in 1981 vanzand monedede aur, dupa care a trecut in alte departamente. Cel mai maresucces l-a avut atunci cand a fost responsabil de tranzactiile cuinstrumente financiare cu venit fix. El i-a deciziile foarterepede, fara a avea remuscari, ceea ce l-a propulsat in top.

In 2009, pe fondul valului de critici adresate bancilor de peWall Street, Blankfein a trecut de la afirmatii conform carorabanca sa ar fi rezistat si fara ajutorul Trezoreriei la a-si cerescuze pentru comportamentul bancii. Blankfein, fiu al unui postasdin Brooklyn, a declarat ca bancherii duc la indeplinire "lucrarealui Dumnezeu" si ca revenirea bancilor pe profit si acordarea debonusuri masive sunt dovada ca economia isi revine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO