Business Internaţional

Cel mai puternic investitor american tremura: O asemenea cadere nu am vazut in viata mea

01.03.2009, 21:09 17

Miliardarul american Warren Buffett spune ca cea mai mare economie a lumii se va afla sub o presiune uriasa anul acesta inainte sa-si revina din cea mai abrupta cadere la care el a asistat vreodata, scrie Bloomberg.
Piata de capital si economia isi vor reveni, iar Statele Unite se indreapta spre o noua perioada de prosperitate, a declarat Buffett, presedintele companiei Berkshire Hathaway, in scrisoarea anuala adresata actionarilor firmei pe care o conduce.
Pana atunci insa el isi va petrece perioada de recesiune cautand oportunitati de investitii pentru compania pe care o conduce.
"Economia va fi scena unui macel pe parcursul lui 2009 si, probabil, o buna perioada dincolo de acest an", a precizat Buffett, adaugand ca "desi drumul nu a fost intotdeauna unul lin, sistemul economic actual a functionat extraordinar de-a lungul timpului. Acesta a scos la iveala potentialul uman intr-o masura in care niciun alt sistem economic nu a facut-o si va continua sa faca acest lucru".
Buffett, consilier al presedintelui american Barack Obama, spune ca "fiecare colt al economiei simte acum" consecintele nefaste ale bubble-ului imobiliar.
La sfarsitul anului trecut, "criza pietei de creditare, combinata cu declinul pietelor bursiere si al preturilor locuintelor, a creat un val de panica la nivelul intregii tari", spune investitorul. "Temerile au creat o restrangere a activitatii mediului de afaceri, conducand la un val si mai mare de temeri". Profitul net al companiei conduse de Buffett a coborat cu 96%, pana la 117 mil. dolari in ultimul trimestru din 2008. In ultimele 12 luni, valoarea actiunilor Berkshire a coborat cu 44%. Si aceasta in situatia in care indicele Standard & Poors 500 a pierdut 38% din valoare anul trecut.
"Ne bucuram de asemenea scaderi daca avem suficienti bani pentru a ne majora portofoliile", spune Buffett. "Prefer sa cumpar instrumente financiare de calitate in momentul in care valoarea acestora a fost redusa considerabil", a precizat miliardarul american, al carui vehicul de investitii detinea la sfarsitul anului trecut lichiditati in valoare de 25,5 mld. dolari.
In acelasi timp, investitorul a dezvaluit majorarea portofoliului detinut in cadrul Posco, al treilea mare producator de otel de pe piata asiatica, dar si pe cel detinut in cadrul producatorului francez de medicamente Sanofi-Aventis. In ultimele trei luni din 2008, Berkshire a vandut actiuni in valoare de 4,77 mld. dolari pentru a-si finanta acordurile private privind cumpararea de actiuni preferentiale incheiate cu Goldman Sachs si General Electric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO