Business Internaţional

Cele mai mari achiziţii din Bulgaria

Autor: Traian Terzianm

05.01.2011, 23:40 28

Anul 2010 poate fi considerat unul dintre cei mai slabi pentrupiaţa de fuziuni şi achiziţii din Bulgaria, cu toate că în ultimeleluni ale anului, activitatea şi-a mai revenit, scrie Dnevnik. Piaţade fuziuni şi achiziţii din Bulgaria a ajuns la 2 miliarde de euroîn 2010, jumătate din valoarea înregistrată cu un an în urmă,potrivit estimărilor făcute de Raiffeisen Capital Investment şiEntrea Capital.

bTV - 296,3 mil. euro

Cea mai mare tranzacţie din Bulgaria a fost achiziţiateleviziunii bTV de către Central European Media Enterprises (CME),care în România deţine compania Pro TV S.A.

Mallul Varna - 95,2 mil. euro

A doua tranzacţie importantă a fost achiziţionarea centruluicomercial Mall Varna din nordul litoralului bulgar de către bancaaustriacă Raiffeisen Bank de la compania britanică MillerDevelopments.

Mallurile Rousse şi Stara Zagora - 85 mil.euro

Cele două centre comerciale cedate de către compania Cinema Citycompaniei israeliene Israel Theaters care va plăti 70 mil. europentru Zagora, restul fiind achitaţi peste nouă luni de lainaugurarea mallului Rousee.

Spectrum Net şi Megalan - 83 mil. euro

Preluarea operatorilor de reţele de fibră optică de cătreoperatorul de telefonie mobilă Mobiltel a fost primul pas înconsolidarea sectorului de telecomunicaţii din Bulgaria.

Sofiyska Voda - 80 mil. euro

Schimbarea proprietarului operatorului de utilităţi din Sofia,Sofiyska Voda, are la bază vânzarea activelor United Utilitiescătre Veolia Water din Franţa.

Vânzarea a 16% din CIBank - 72 mil. euro

Omul de afaceri Tsvetelina Borislavova a vândut pachetul de 16%din CIBank către acţionarul majoritar, grupul belgian KBC,care înprezent deţine 100% din entitatea financiară.

NURTS - 57 mil. euro

După doi ani de încercări eşuate, grupul de telecomunicaţii BTCa reuşit să vândă jumătate din acţiunile pe care le deţine laUnitatea Naţională de Radio şi Staţii TV (NURTS) către MancelordLimited din Cipru.

Cotidienele Trud şi 24 Chasa - 46 mil. euro

După 13 ani de afaceri în Bulgaria, grupul german WAZ Media adecis să părăsească piaţa, prin vânzarea cotidienelor Trud şi 24Chasa împreună cu alte active companiei BG Privatinvest.

Achiziţiile fondului Bluehouse Capital - 27 mil.euro

Bluehouse Capital, fondul grecesc specializat pe piaţaimobiliară din sud-estul Europei, a cumpărat două hipermarketuridin reţeaua Praktiker, un centru de distribuţie al companieisuedeze de cosmetice Oriflame şi un magazin al lanţului local desupermarketuri Piccadili.

Vânzările de active ale Eurohold - 20 mil.euro

Grupul bulgar Eurohold a vândut o parte din fabricile şiproprietăţile deţinute pentru 20 mil. euro pentru a se concentra pecele mai importante activităţi ale companiei: asigurări, leasing şivânzări auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO