Business Internaţional

Cele mai mari banci britanice sunt la un pas de nationalizare

12.10.2008, 18:31 45

Marea Britanie va acorda o finantare de 35 de miliarde de lire sterline (44,5 miliarde de euro) celor mai mari patru banci ale tarii, HBOS, Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds TSB si Barclays, potrivit cotidianului britanic TimesOnline.

Statul britanic va deveni, ca urmare a acordarii creditelor respective, actionarul majoritar la cel putin doua dintre cele patru banci.
Royal Bank of Scotland (RBS), care pe 15 octombrie isi va lansa brandul in Romania prin achizitia ABN Amro, va cere statului un imprumut de 15 miliarde de lire sterline (19 miliarde de euro), HBOS 10 miliarde de lire sterline (12,7 miliarde de euro), Lloyds TSB si Barclays 7 miliarde de lire sterline (9 miliarde de euro), respectiv 5 miliarde de lire sterline (6,4 miliarde de euro).
Una dintre consecintele masivei injectii de capital ar putea fi suspedarea bursei britanice, pentru ca investitorii sa se acomodeze cu noua situatie.
Oficialii executivului de la Londra nu au fost disponibili pentru comentarii.
Ministrul de finante Alistair Darling a declarat, dupa reuniunea liderilor G7 de la Washington, ca guvernul va oferi mai multe date privind planul anuntat pentru salvarea sectorului financiar, in valoare de 400 de miliarde de lire sterline (508 miliarde de euro) la inceputul saptamanii.
Potrivit unei surse guvernamentale, statul ar putea ajunge actionar majoritar la HBOS, cu 70%, respectiv Royal Bank of Scotland cu 50%.
Marea Britanie a anuntat recent un plan care prevede o infuzie de 35 de miliarde de lire sterline (44,5 miliarde de euro) pentru sistemul bancar, 250 de miliarde de lire sterline (317 miliarde de euro) pentru piata interbancara si o extindere la 200 de miliarde de lire sterline (254 de miliarde de euro) a unei linii de finantare a Bancii Angliei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO