Business Internaţional

Cele mai mari economii din zona euro vor transparentizarea paradisurilor fiscale

Cele mai mari economii din zona euro vor...

Autor: CătăIina Apostoiu

13.04.2016, 00:05 385
Franţa doreşte impunerea unor sancţiuni mai dure din partea Uniunii Europene împotriva celor care facilitează evaziunea fiscală şi o listă neagră cu paradisurile fiscale necooperante, se arată într-o declara­ţie a ministerului francez de finanţe, potrivit Reuters.

Ţările incluse pe lista neagră ar trebui să fie supuse unor „contramăsuri coordonate de diferite state“, se arată în declaraţia care prezintă problemele pe care ministrul francez de finanţe le va aduce în discuţie la reuniunile Fondului Monetar Internaţional şi G20 din această săptămână.

Aproximativ 96 de jurisdicţii s-au angajat să schimbe automat informaţii fiscale cu alte guverne în următorii doi ani. De când s-a declarat de acord în principiu  cu schimbul automat de informaţii, Panama a dat înapoi, spunând că nu poate respecta toate standardele de raportare.

Panama este în prezent singurul centru financiar important dintre ţările care nu au aderat la schimbul automat de informaţii fiscale cu alte guverne, relevă un raport al OCDE.

În declara­ţia ministerului francez de finanţe se arată că Uniunea Europeană ar trebui să-şi aducă propria contribuţie la combaterea evaziunii fiscale prin impunerea de sancţiuni împotriva persoanelor care contribuie şi încurajează astfel de practici.

Ca reacţie la lipsa de cooperare de care a dat dovadă Panama în dezvăluirea de informaţii privitoare la acti­vi­­tăţile contribuabililor francezi în această ţară, oficialii ministerului francez de finanţe au anun­ţat de asemenea că se va în­cerca renegocierea unei convenţii fiscale în­cheiate în 2011 cu Panama.

Panama fusese exclusă de pe lista neagră a paradisurilor fiscale întocmită de Franţa în urma încheierii convenţiei. După izbucnirea scandalului Panama Papers însă, Franţa a decis să reintroducă Panama pe lista sa.

Ca reacţie la acelaşi scandal, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a făcut apel la liderii mondiali să constituie un efort global de combatere a evaziunii fiscale, relatează Bloomberg.

La reuniunea anuală a Asociaţiei Băncilor Germane, BdB Schaeuble a declarat că registrele companiilor din întreaga lume ar trebui coordonate. „Trebuie să aspirăm în continuare la o guvernanţă globală“ pentru stoparea evaziunii fiscale, a declarat ministerul german de finanţe, oferind schimbul automat de informaţii legate de conturile bancare drept un exemplu de succes în trecut.

„Registrele companiilor ar trebui să urmeze standarde unificate şi, mai important, să fie conectate la nivel mondial“.

Schaeuble a declarat că registrele companiilor şi schimbul de informaţii la nivel global reprezintă punctele principale ale planului său de combatere a paradisurilor fiscale. Statele care nu se conformează ar trebui incluse pe liste negre şi anumite tranzacţii financiare cu acestea ar trebui interzise.

Acesta este cel mai recent efort al ministrului german de finanţe de combatere a evaziunii fiscale care erodează veniturile guvernelor din întreaga lume. Împreună cu omologul său britanic George Osborne, Schaeuble a lansat în 2012 o iniţiativă de combatere a strategiilor companiilor multinaţionale de evitare a plăţii taxelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO