Business Internaţional

Cele mai mari grupuri media se bat pe activele turcilor de la Dogan

Autor: Cristina Rosca

13.10.2010, 23:15 17

RTL Group şi fondurile de investişii KKR şi TGP Capital senumără printre companiile interesate de activele în valoare de 2miliarde de dolari ale celei mai mari companii media din Turcia,Dogan Yayin, potrivit unor surse apropiate, scrie Bloomberg.

Circa 12 investitori s-au arătat interesaţi de Dogan Yayin, iarproprietarul Aydin Dogan a alcătuit împreună cu banca americanăGoldman Sachs, consilierul pentru această vânzare, o listă scurtăcu posibilii ofertanţi. Vânzarea activelor Dogan Yayin, printrecare se află şi Hurriyet, cel mai bine vândut ziar din Turcia şiteleviziunea CNN Turk, ar putea fi fina lizată în primăvară.

Dogan caută cumpărători pentru diviziile sale deoarece guvernula cerut companiei să plătească taxe şi impozite restante în valoarede 3,8 mld. dolari. Minis terul de finanţe a înaintat aceastăcerere după ce Dogan a avut o altercaţie cu primul-ministru RecepTayyip Erdogan. Ziarele deţinute de Dogan scriseseră că guvernulare legături financiare cu organizaţia cari­tabilă islamică DenizFeneri, cu sediul în Germania. Oficialii acestei organizaţii aufost condamnaţi pentru fraudă. Erdogan spune că administraţiafiscală este independentă şi nu se poate vorbi de influenţăpolitică. Dogan încearcă să câştige apelul.

News Corp, deţinută de Rupert Murdoch, Vivendi din Franţa, AxelSpringer din Germania şi Central European Media Enterprises (CME -proprietarul PRO TV) cu sediul la Praga, în Cehia, şi-au exprimatde asemenea interesul, potrivit aceloraşi surse.

Acţiunile Dogan Yayin au câştigat 8,6%, până la un preţ de 1,52de lire turceşti la bursa din Istanbul. Titlurile HurriyetGazetecilik & Matbaacilik, care publică Hurriyet, au avansat cu5,6%, până la 1,7 lire. Dogan a prezentat o listă de potenţiali cumpă ră tori şi este posibil să îşi împartă activele în portofolii,urmând a păstra doar unu sau două ziare şi canale TV, conform unorpersoane apropiate care au refuzat să îşi dezvăluie identitateadeoarece discuţiile sunt pri vate.

Soner Gedik, directorul financiar al Dogan Yayin, nu a putut ficontactat pentru comentarii. Depar tamentul de presă al companiei afăcut trimitere la o declaraţie mai veche, din 23 iulie, cândanunţa că procesul este "în curs".

Se mai menţiona acolo că Dogan Yayin va vinde "toate sau doar oparte" dintre acţiunile şi activele companiei.

RTL, cu sediul în Luxemburg, cel mai mare broadcaster dinEuropa, caută "tot felul de oportunităţi" pe multe pieţe, potrivitpurtătorului de cuvânt Oliver Fahlbusch. El a refuzat să făcă oricecomentariu privind Dogan. Nici purtătorii de cuvânt ai KKR şi TGPCapital şi ai altor companii nu au dorit să comenteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO