Business Internaţional

Cele mai negre episoade din istoria economică a Statelor Unite

Cele mai negre episoade din istoria economică a Statelor Unite

Autor: Cristina Roşca

19.09.2010, 23:58 633

Panica din 1797
Cauze: buble imobiliar,febra tifoidă
Prima mare criză economică a lovit SUA în 1797, după cespeculaţiile din do­meniul imobiliar au condus la apariţia unuifenomen de tip bubble, a cărui viaţă s-a sfârşit brusc. Problemelenu s-au încheiat însă aici. Banca Angliei a oprit plă­ţile, iarporturile americane s-au în­chis din cauza epidemiei de febrăti­foidă. Activitatea economică a fost pa­ralizată. Această criză aprodus însă o schim­bare importantă pentru economia SUA. Aceasta adevenit o economie orien­tată spre piaţa internă şi nu spreexport.

Criza din 1807
Cauze: restricţii comercialeimpuse de Marea Britanie
Aceast criză, care a durat trei ani, a fost de fapt rezultatulrestricţiilor co­mer­ciale impuse de Marea Britanie şi alem­bargoului din 1807, care a fost promulgat în timpul lui ThomasJef­fer­son, şi care stabilea neu­tralita­tea SUA în cazul tot maitensionatelor re­laţii Anglia-Fran­ţa. Restricţiile la ex­port auparalizat eco­­nomia de coastă a SUA şi au îngro­pat afacerile dinin­dus­tria de trans­port pe mare. Mai mult, scopul principal alembargoului nu a fost obţinut, deoarece statul a fost atras înrăzboi în 1812.

Criza din 1815-1821
Cauze: bubleimobiliar, rezerve de capital reduse
Guvernul Statelor Unite a adunat da­torii uriaşe în timpulRăzboiului din 1812. Rezervele de capital ale băncilor s-ausubţiat. Speculaţiile imobiliare erau din nou la ele acasă însă.Când băncile au început să îşi ceară ba­nii înapoi, multe compa­niiau intrat în faliment şi odată cu ele şi băncile. Fluc­tuaţiileextreme atât în ceea ce priveşte preţul şi sto­cul de grâu, cât şirecol­tele de bumbac au ali­men­tat timp de mulţi ani con­secutivirata şo­majului şi şi-au pus amprenta şi asupra economiei.

Panica din 1837
Cauze: buble imobiliar,bancă centrală fără puteri
În condiŢiile în care Statele Unite continuau să "achiziţioneze"pământ, in­ves­titorii au sesizat oportunitatea unor investiţiiieftine în imobiliare. Povestea frumoasă nu a durat însă mult şibăncile au început să îşi ceară banii împru­mu­taţi. Sectorulimobiliar a intrat în panică. Rezultatul? 40% dintre băncile dinSUA au pierit. Deşi preşedintele de atunci Martin Van Buren a fostînvino­vă­ţit, mulţi cred că Andrew Jackson, care anteriorhotă­râ­se că Banca Cen­tra­lă nu trebuie să fie puternică sau săai­bă prerogative spo­rite, a fost cel care a lăsat băncilor micilibertatea de de­cizie care le-a provocat prăbuşirea.

Panica din 1857
Cauze: inflaţia cauzată de"goana după aur"
Recesiunea din 1857 s-a transfor­mat în scurt timp în panică dupăce fili­ala din New York a companiei Ohio Life Insurance and Trusta intrat în co­laps. Una dintre cauzele acestei crize a fostinflaţia, provocată de descoperirea ză­cămintelor de aur dinCalifornia. Încrederea con­sumatorilor a fost zdrun­cinată. Mulţidepo­nenţi au început să îşi re­tragă banii din bănci. În puţin maimult de un an au intrat în faliment 5.000 de bănci. Cele maiimportante evenimente au avut loc în nord, su­dul fiind salvat desta­bi­li­tatea pieţei bumbacului.

Panica din 1873
Cauze: gripa ecvină
O serie de evenimente ce au avut loc îna­inte de 1873 au avut unimpact sem­nificativ asupra creşterii economice a Statelor Unite.Printre acestea se nu­mără Marele Incendiu din Chicago şi gripaecvină - care a ucis aproape toţi caii din SUA şi a paralizattransportul ru­tier şi activitatea industrială. Industriafe­roviară a fost principalul beneficiar. Boom-ul nu s-a lăsataşteptat. Nici pa­nica ce i-a urmat. După falimentul băn­cii JayCooke & Company pieţele bur­siere s-au prăbuşit, iar Bursa dela New York a fost închisă zece zile. În doi ani 18.000 de afaceriau dispărut, iar rata şo­majului a urcat la peste 14%.

Panica din 1893
Cauze: falimentulcompaniei feroviare Philadelphia and Reading
1893 a fost un an de cotitură pentru eco­no­mia SUA, după mai mulţiani de ex­tin­dere a reţelei de cale ferată şi de per­formanţeeconomice modeste. După fa­li­mentul Philadelphia and ReadingRail­road, în sectorul bancar şi în econo­mie în ansamblu a începutpanica. Peste 1.500 de companii au intrat în faliment şi peste 500de bănci s-au închis. Rata şo­ma­jului s-a menţinut la peste 10%timp de cinci ani. Aceasta a fost considerată cea mai gravă crizăpână la Marea Criză.

Panica din 1907
Cauze: falimentul uneimari companii
ÎncepÅnd cu era Jackson, sistemul ban­car american a fostdescentralizat. În perioadele de boom băncile puteau ast­fel ofericredite pe bandă rulantă. După o perioadă de avans economic rapid,eco­nomia a căzut pradă rece­siu­nii, în parte din cauza influenţeisporite a ma­ri­lor companii din domeniul fero­viar, pe­trolier saubancar. Odată cu co­lap­sul unuia dintre cele mai mari trus­turidin ţară, pieţele bursiere au luat-o la vale.

Criza din 1920-1921
Cauze: deflaţia şişomajul
DeŞi mai scurtă ca durată comparativ cu restul recesiunilor, crizadin '20-'21 a fost foarte severă. După Primul Război Mondial,deflaţia ajunsese în 1920 la 18%, cel mai mare nivel din istorie,po­trivit Departamentului de Comerţ. În con­diţiile în care tot maimulţi militari se în­torceau acasă, şomajul a devenit următoareagrijă.

Recesiunea din 1973-1975
Cauze: creşterea preţului petrolului
Spre deosebire de alte recesiuni ce au afec­tat SUA, aceasta a fostmarcată de stag­flaţie - rată mare a inflaţiei com­bi­nată cu ratăridicată a şomajului. Preţul pe­trolului a crescut puternic înState ca urmare a embargoului impus de statele OAPEC (Organizationof Arab Petro­leum Exporting Countries). Mai mult, cos­turilerăzboiului din Vietnam au ur­cat puternic. Peste toate acestea,piaţa bur­sieră s-a prăbuşit ca urmare a eşe­cului sistemuluimonetar de la Bretton Woods. Toate acestea au pus capăt boom-uluieconomic de după cel de-al Doilea Război Mondial. Deşi rece­siu­neas-a încheiat oficial în 1975, şi în anii ce au urmat performanţeleau fost modeste.

Recesiunea de la Începutul anilor '80
Cauze: înăsprirea politicii monetare
La sfârŞitul deceniului al optulea in­flaţia urma un trendascendent. Din aceas­tă cauză Fed a înăsprit politica mo­ne­tară.Rezultatul a fost reducerea in­ve­s­ti­ţiilor, deoarece accesul lacapital nu mai era facil. Începând cu iarna lui 1982, in­flaţia acontinuat să scadă şi rata şo­majului să crească timp de mai mulţiani.


Marea Criză din anii '30
Cauze: crah bursier
O perioadă de speculaţii s-a fina­lizat cu un crah bursier deproporţii. În de­curs de do­uă zile piaţa bursieră a pierdut unsfert din valoarea sa. Privi­tă de mulţi drept cea mai gravă crizădin isto­ria SUA, Marea Criză a durat 11 ani şi 8 luni. În culmeaevenimentelor rata şo­ma­jului s-a apropiat de 25%. Producţiaeco­nomică a SUA a scăzut la jumătate şi aproa­pe fiecare ţarădez­vol­tată din lume a fost afectată.

Recesiunea actuală
Cauze: bubble imobiliar, instrumente financiare complexe
Este dificil de precizat dacă aceas­tă recesiune va fi catalogatăca una din­tre cele mai severe din istoria SUA, însă tot mai multeindicii sugerează acest lu­cru. Criza a izbucnit în martie 2008după ce banca de investiţii Bear Stearns a de­venit prima dintremultele instituţii ame­ricane importante care au fost sal­vate dinfaliment de Fed. Lehman Bro­thers s-a prăbuţit, După Lehman auurmat AIG, GM şi multe altele. Criza a avut la bază excesele de pepiaţa imobiliară şi instrumentele financiare complexe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO