Business Internaţional

Cele mai puternice banci centrale din lume reduc dobanzile la unison intr-o incercare disperata de a recastiga increderea investitorilor

Cele mai puternice banci centrale din lume reduc dobanzile la unison intr-o incercare disperata de a recastiga increderea investitorilor

Cei mai puternici bancheri din lume, Mervyn King (Banca Angliei), Ben Bernanke (Fed) si Jean-Claude Trichet (BCE), s-au aliat pentru a tine in frau criza financiara: decizia Fed a adus rata de referinta a bancii americane la 1,5%. Rata principala a BCE se situeaza acum la 3,75%; rata Canadei a scazut la 2,5%; rata Marii Britanii a coborat la 4,5%, iar rata Suediei a atins 4,25%. Reducerea decisa de China a fost cea de-a doua din trei saptamani, rata principala scazand la 6,93%

08.10.2008, 20:04 28

Banca centrala americana (Fed), Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si bancile centrale ale Canadei, Elvetiei, Suediei si Emiratelor Arabe Unite si-au redus toate principalele rate ale dobanzii cu 0,5 puncte procentuale, scrie Financial Times.

Banca Populara a Chinei a anuntat de asemenea o reducere a ratei dobanzii, cu 0,27%. Banca Japoniei, a carei rata a dobanzii se situeaza deja la 0,5%, nu si-a redus rata, insa si-a exprimat "sprijinul puternic" pentru actiunile celorlalte banci.
Fed, BCE si Banca Angliei au emis declaratii cu explicatii identice pentru aceste actiuni, spunand ca presiunile inflationiste au inceput sa scada, iar recenta intensificare a crizei financiare a "sporit riscurile privitoare la cresterea economica". Astfel, "o oarecare relaxare a conditiilor monetare de pe plan global este garantata", se arata in cadrul declaratiei comune.
Actiunea, desi foarte neobisnuita si un puternic semnal al determinarii autoritatilor de a actiona, nu este totusi una fara precedent. A mai existat o serie de reduceri de rate in intreaga lume in urma atacurilor teroriste din New York din septembrie 2001.
Decizia Fed a adus rata de referinta a bancii americane la 1,5%. Rata principala a BCE se situeaza acum la 3,75%; rata Canadei a scazut la 2,5%; rata Marii Britanii a coborat la 4,5%, iar rata Suediei a atins 4,25%. Reducerea decisa de China a fost cea de-a doua din trei saptamani, rata principala scazand la 6,93%.
Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC), care a votat in unanimitate pentru aceasta actiune, a declarat ca "datele economice sugereaza ca ritmul activitatii economice a incetinit considerabil in ultimele luni. In plus, intensificarea turbulentelor de pe pietele financiare ar putea exercita presiuni suplimentare asupra cheltuielilor".
Fed si-a redus in acelasi timp rata pentru creditele directe acordate bancilor cu o jumatate de punct pana la 1,75%.
"Bancile centrale din intreaga lume au realizat intr-un final gravitatea actualei situatii", a declarat Charles Diebel, din cadrul Nomura International din Londra. "Aceasta nu va fi probabil ultima actiune la care asistam din partea bancilor centrale, in special in Europa unde situatia macro se deterioreaza dramatic in continuare".
Strategii decid reducerea ratelor dobanzii in contextul in care conditiile economice se deterioreaza la nivel mondial. Fondul Monetar International a declarat ca economia globala se indreapta spre recesiune in 2009 si si-a majorat proiectia privitoare la pierderile ce vor rezulta in urma crizei financiare la 1.400 de miliarde de dolari.
Decizia Fed de reducere a ratelor vine la o zi dupa ce presedintele bancii, Ben Bernanke, a incercat, dar nu a reusit, sa tempereze temerile investitorilor privitoare la deteriorarea situatiei economice.
Bernanke semnalase ca este dispus sa reduca ratele dobanzii in viitorul apropiat, spunand ca actualele turbulente de pe pietele financiare reprezinta o amenintare mai mare pentru economia americana decat inflatia, a carei crestere s-a mai temperat, conform International Herald Tribune.
Caracterizand criza financiara care afecteaza intreaga economie globala drept o amenintare "de dimensiuni istorice", Bernanke declarase ca perioada de reducere a activitatii economice s-ar putea prelungi pana in cea mai mare parte a anului viitor.
"Avand in vedere aceste evolutii, banca centrala va trebui sa decida daca actuala pozitie de ordin strategic este in continuare cea potrivita", a declarat Bernanke.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO