Business Internaţional

Cele mai puternice banci de pe Wall Street sunt acuzate ca au pacalit municipalitatile din SUA

29.03.2010, 00:00 28

JPMorgan Chase, Lehman Brothers si UBS (Elvetia) se numaraprintre mai multe zeci de banci implicate intr-un caz deconspiratie in vederea platii unor dobanzi sub nivelul pieteiguvernelor unor state si municipalitati americane, scrieBloomberg.

O lista guvernamentala contine numele a zeci de bancheri dincadrul unor firme printre care Bank of America, Bear Stearns,SocGen, doua din diviziile financiare ale General Electric siSalomon Smith Barney, fosta divizie a Citigroup, conformdocumentelor depuse la un tribunal din Manhattan pe 24 martie.

Cazul guvernului se bazeaza pe investitii cunoscute dreptcontracte de investitii garantate pe care orasele si statele lecumpara cu banii atrasi prin vanzari de obligatiuni municipale. Infiecare an sunt emise obligatiuni municipale de aproximativ 400 demiliarde de dolari, iar autoritatile se folosesc de acestecontracte pentru a genera castiguri pe baza unei parti din banipana cand au nevoie de acestia pentru constructii sau alteproiecte.

Documentele au fost depuse de avocatii unui fost angajat al CDRFinancial Products, o firma de consultanta actionata in instanta inoctombrie. Acestea sunt intitulate drept "lista a altorconspiratori".

Fiscul american cere ca aceste contracte sa fie acordate pe bazaunor licitatii pentru a se asigura ca guvernele obtin castiguricorecte. Guvernul acuza CDR de organizarea unor licitatii "trucate"care au permis bancilor sa plateasca dobanzi sub piata guvernelorlocale.

Ancheta guvernului in acest caz a devenit publica in 2006.

Niciuna din firmele sau persoanele incluse pe lista nu a fostacuzata de practici ilegale, insa depunerea documentelor marcheazaprima data cand aceste companii sunt identificate dreptco-conspiratori. Acestea ofera cea mai ampla imagine asupra unuipresupus caz de conspiratie pe piata titlurilor municipale cu ovaloare de 2.800 de miliarde de dolari despre care guvernul spuneca a asigurat profituri firmelor de pe Wall Street pe spatelecontribuabililor.

"Daca guvernul spune ca bancile sunt co-conspiratori, atunciconsidera ca dispune de suficiente dovezi ca acestea sunt implicatein cazul de conspiratie", spune Richard Donovan, partener in cadrulKelley Drye & Warren, o firma newyorkeza de avocatura.

Bancile ar putea alege sa coopereze cu procurorii pentru ca o"recunoastere a vinovatiei ar reprezenta un adevarat dezastrupentru unele din acestea", a declarat Nathan Muyskens din cadrulShook, Hardy & Bacon. De asemenea, guvernul s-ar puteaconcentra pe punerea individuala sub acuzare a unor bancheri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO