Business Internaţional

Celebra afirmatie „lacomia este buna” cade in dizgratie

25.01.2010, 23:08 32

Paul Myners, ministrul britanic al Trezoreriei, a declarat caeste necesara o revizuire independenta a industriei bancare deinvestitii si a culturii "greed is good" (lacomia este buna) care apatruns in mai multe segmente ale societatii, scrie TheGuardian.

La mai putin de un an dupa ce contribuabilii au finantat unbailout de miliarde de lire sterline al sectorului bancar, bancilede investitii au revenit pe profit si acorda din nou bonusuriconsistente. In acest context, Myners avertizeaza industria ca nupoate continua sa se bazeze pe "caritatea" contribuabililor.

"Bancile ar trebui sa plateasca daca vor sa beneficieze chiar side cel mai redus sprijin de la stat. Niciunul dintre noi nu poateprimi gratuit asigurare pentru locuinta sau afacere. Platim pentruaceste sevicii si asa ar trebui sa faca si bancile", a afirmatMyners.

"Trebuie sa reexaminam un model economic care pare safunctioneze mult mai bine pentru bancile de investitii decat pentrucompanii si muncitori", a completat ministrul britanic.

Paul Myners a criticat de asemenea reglementarile privitoare lapreluari, ce inlesnesc achizitionarea companiilor de catreoperatori de peste hotare, dand exemplul tranzactieiCadbury-Kraft.

Ministrul a cerut deja o revizuire a comisioanelor pe carebancile de investitii le cer pentru a ajuta companiile sa atragafonduri de la actionari si de pe pietele de obligatiuni, insa deaceasta data acesta a adoptat un ton mai dur.

"Orice institutie care considera ca va fi intotdeauna salvata inmomente de criza este o institutie inerent periculoasa", a declaratMyners.

In incercarea de a castiga sprijin international pentrureorganizarea sectorului bancar, Myners gazduieste un summit G7 incadrul caruia se va lua in discutie o posibila taxa pe tranzactiifinanciare.

Myners a indicat ca guvernul britanic ar putea promova ideeacrearii unor "testamente" de catre banci pentru a permite divizareaacestora in eventualitatea prabusirii lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO