Business Internaţional

CEO-ul Arcelor, sacrificat dupa lupta cu Mittal

CEO-ul Arcelor, sacrificat dupa lupta cu Mittal
28.06.2006, 19:05 12

Preluarea de catre Mittal Steel a companiei Arcelor a facut luni prima victima, in persoana directorului executiv de la Arcelor, Guy Dolle, care, potrivit unor participanti la negocieri, a folosit un limbaj destul de brutal, chiar insultator fata de partea indiana, in cele cinci luni de pana la parafarea intelegerii, relateaza New York Times.
Presedintele Arcelor, Joseph Kinsch, care isi va mentine pozitia si in noua companie, a declarat ca Dolle isi va pastra functia pana cand Arcelor va numi un nou director executiv pentru Arcelor-Mittal.
Dolle a parasit sala de conferinte in care a fost anuntata intelegerea de 26,5 mld. euro fara a raspunde la intrebari.
CEO-ul Arcelor a descris actiunile Mittal drept "monkey money" - o expresie frantuzeasca care descrie un lucru de mica valoare, dar interpretata de unii avand conotatii rasiste, in contextul afacerii cu indianul Lakshmi Mittal.
Mittal, care are biroul la Londra, doreste sa pastreze sediul Arcelor-Mittal in Luxemburg, tara pe care a descris-o drept "mandra de mostenirea siderurgica pe care si-a construit economia". Mittal are fabrici din Kazahstan pana in Statele Unite.
Pentru ca afacerea cu Mittal sa reuseasca, actionarii Arcelor trebuie sa voteze vineri impotriva ofertei Severstal, combinatul siderurgic controlat de Alexei Mordashov. Consiliul de administratie se va intalni pentru a reconsidera oferta companiei din Rusia doar cu conditia ca Severstal sa faca o oferta pentru intreaga companie, nu doar pentru 32% ca in prezent, a declarat Kinsch.
Atat reprezentantii Mittal, cat si cei Arcelor au declarat ca sunt optimisti in privinta atingerii obiectivelor strategice, inclusiv dezvoltarea pe piata chineza.
Neintelegeri mai raman, inclusiv in privinta Dofasco, un combinat siderurgic din Canada, pe care Mittal doreste sa-l vanda, dar Arcelor doreste sa-l pastreze. Dofasco, furnizor de top in industria auto din America, a fost achizitionat la inceputul anului de Arcelor pentru 3,9 mld. euro. La putin timp dupa oferta Mittal, Arcelor a transferat dreptul de proprietate pentru Dofasco in favoarea unui trust olandez, pentru a face dificila vanzarea companiei dupa eventuala fuziune. Prin preluarea Arcelor, Mittal si-a consolidat pozitia in fruntea producatorilor mondiali de otel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO