Business Internaţional

CEO-ul celei mai mari banci germane renunta la bonus

19.10.2008, 17:36 11

Josef Ackermann, CEO al Deutsche Bank si cel mai bine remunerat executiv de top din Germania, va renunta la bonusul pe 2008, bancile confruntandu-se cu cea mai grava criza financiara de dupa Marea Depresiune, scrie Bloomberg.

Ackermann a primit bonusuri si actiuni in valoare de 12,7 milioane de euro (17 mil. dolari) in cursul anului precedent, potrivit raportului anual al bancii cu sediul in Frankfurt.
"Acest exemplu ar trebui urmat de multi altii", a declarat ministrul german al economiei Michael Glos. "Este primul semn benefic din partea unui oficial de rangul sau, decizia sa de a nu baga primele in propriul buzunar fiind salutabila."
Ackermann a afirmat ca demersul sau va deservi angajatii care au mai multa nevoie de bani, in conditiile in care bonusul din anul curent ar valora cateva milioane de euro.
Valoarea actiunilor companiei a crescut cu 74 de centi sau 2,3% , atingand pragul de 32,61 de euro la bursa electronica din Frankfurt. Actiunile Deutsche Bank s-au diminuat cu 64% in 2008.
Pe Wall Street, cei din conducerea executiva au inceput de asemenea sa refuze bonusurile in incercarea de a tempera disperarea investitorilor. Spre exemplu, John Mack, presedintele de la Morgan Stanley, nu si-a ridicat prima anuala acordata anul trecut, pe fondul situatiei deloc favorabile a celei de-a doua banci private de investitii din SUA.
In Europa, presedintele bancii elvetiene UBS Peter Kurer a precizat saptamana trecuta ca "nu voi primi niciun bonus la sfarsitul acestui an, intrucat avem mari pierderi". Mai mult, banca cu sediul in Zurich a fost inclusa intr-un program de bailout in valoare de 59,2 miliarde de dolari (44 miliarde de euro), finantat de guvernul elvetian si de banca centrala.
Bonusurile si actiunile primite in cadrul Deutsche Bank au contabilizat 90% din venitul anual al lui Ackermann in 2007, salariul sau de baza valorand "numai" 1,15 mil. euro.
La nivel international, bancile si societatile de brokeraj au anuntat pierderi in valoare de peste 660 miliarde de dolari (490 mld. euro) de la debutul lui 2007. Deutsche Bank s-a confruntat cu pierderi de 10 miliarde de euro (7,4 mld. euro).
Guvernul de la Berlin, bancile si firmele de asigurare nationale au conceput pe 5 octombrie un pachet de salvare a institutiei bancare Hypo Real Estate, in valoare de 50 de miliarde de euro.
Cancelarul Angela Merkel a afirmat ca depozitele nemtilor vor fi garantate de catre stat, acest demers incercand sa potenteze credibilitatea sistemului bancar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO