Business Internaţional

Cerealele s-ar putea scumpi şi în 2011

Autor: Catalina Apostoiu

01.12.2010, 23:35 27

Preţurile cerealelor la nivel mondial, dintre care multe sesituează deja în apropiere de maximul ultimilor doi ani, ar puteacreşte în continuare anul viitor în urma unui declin al stocurilor,menţinerii condiţiilor meteo nefavorabile şi concurenţei dintreculturi importante pentru arii limitate, scrie The Wall StreetJournal.

Această situaţie ar putea complica eforturile strategilor, înspecial ale celor de pe pieţele emergente, de aducere sub control ainflaţiei fără a afecta procesul de redresare a economiei mondiale,aflat doar la început.

Food and Agriculture Organization (FAO) din cadrul ONU a anunţato creştere a indicelui preţurilor la alimente cu 3,7%, până la205,44 puncte în noiembrie, a cincea creştere lunară consecutivă,acesta atingând astfel un maxim al ultimelor 28 de luni, fiindsituat cu doar opt puncte sub maximul istoric înregistrat în iunie2008.

Rusia, un furnizor important de grâu în prima jumătate a acestuian, nu va fi numai absentă de pe piaţa exporturilor până cel puţinîn iulie 2011, ci chiar ar şi putea importa cereale din ţărilevecine. Analiştii remarcă faptul că au existat stocuri mari lanivel mondial ce au putut fi folosite când vremea a afectat multeculturi în acest an, însă situaţia ar putea fi diferită îneventualitatea unor noi probleme cu recoltele în 2011.

Există temeri semnificative cu privire la nivelurile extrem descăzute ale stocurilor de grâu, porumb şi soia în acest an, spuneJay O'Neill, economist în cadrul Kansas State University.

Conform oficialilor FAO, 2010 s-ar putea încheia cu un nivel alstocurilor mondiale de grâu de 181 de milioane de tone, cu 10% subnivelul înregistrat anul trecut.

Stocurile de porumb din Statele Unite, cel mai mare exportatoral lumii, ar putea scădea cu peste 50%, până la numai 21 demilioane de tone până la sfârşitul anului, vremea nefavorabilădiminuând producţia.

Preţurile cerealelor au coborât de la nivelurile maxime înultimele săptămâni, însă analiştii pun această corecţie pe seamalichidărilor poziţiilor speculative, aşteptându-se ca tendinţa săfie una de scurtă durată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO