Business Internaţional

Cererea pentru apartamentele din era comunista creste rapid in Cehia

Cererea pentru apartamentele din era comunista creste rapid in Cehia

Pretul unui astfel de apartament in cele mai importante orase ale tarii va creste in medie cu 10% in anul urmator

28.02.2007, 17:42 26

Cu toate ca sunt de o calitate scazuta, apartamentele construite in perioada comunista au devenit un magnet pentru cehii cu venituri medii.
Ar putea parea inghesuite si lipsite de priveliste, un testament de durata al regimului comunist, dar blocurile de apartamente construite din panele (semifabricat din lemn) incep sa devina foarte cautate pe piata din Cehia zilele acestea, au afirmat agentii real estate, citati de Prague Daily Monitor.
Cererea in continua crestere pentru locuinte a creat aceasta tendinta. Apartamentele din panele costa mai putin decat un apartament dintr-un bloc nou construit. Si cum ratele ipotecilor raman scazute, acestea sunt o investitie pe care multe dintre familiile din Cehia si-o pot permite.
Agentii de real estate au afirmat ca un apartament mai vechi este o investitie excelenta in acest moment. Acestia au previzionat ca pretul unui astfel de apartament, in cele mai importante orase ale tarii va creste in medie cu 10% in anul urmator.
"Este un interes foarte mare pentru locuintele vechi, in mare parte datorita faptului ca sunt mult mai ieftine fata de casele moderne", a afirmat Pavel Kuhn de la Ceska sporitelna. Conform lui Zdenek Sirota de la compania de real estate Reallo, cererea pentru apartamente din panele a depasit cu mult oferta. Agentii de real estate au afirmat ca aceasta tendinta depinde de evolutia ratelor ipotecii.
Cumparatorii ar trebui sa tina cont de faptul ca apartamentele realizate din panele au nevoie de cele mai multe ori de renovari, ceea ce duce la aparitia unor costuri suplimentare, adica aproximativ de inca o treime din pretul de cumparare. De departe cea mai mare problema cu care se confrunta cei care locuiesc in apartamente construite din panele este izolatia insuficienta care duce la cresterea considerabila a facturilor in perioadele de iarna.
De asemenea, aceste apartamente denumite in Cehia "panelaky" sunt inconjurate de o priveliste neatragatoare. De obicei sunt situate in apropierea unor parcuri foarte putin intretinute aflate in cartierele de la periferia oraselor, unde infrastructura este de o calitate intre medie si buna, locuintele din panele sunt de departe idealul de casa al oricarei persoane.
Toate acestea s-ar putea schimba. Se asteapta ca Republica Cehia sa atraga 26,6 mil. euro pe an, fonduri de la UE destinate modernizarii locuintelor intre 2007 si 2013.
Conform datelor furnizate de fostul ministru pentru dezvoltare regionala, Petr Gandalovic, o parte din bani vor merge catre imbunatatirea infrastructurii din jurul acestor blocuri. Fondurile UE vor subventiona de asemenea locuinte pentru familiile cu venituri reduse.
Un numar de municipii din Cehia au inceput deja sa investeasca in refacerea cartierelor de locuinte construite din panele, conform unui raport dat pe 19 februarie de Mlada Fronta Dnes. In cartierul Nove Butovice din Praga, de exemplu, primaria districtului a creat recent un parc nou intre vechile panelaky.
Alte eforturi de innoire au presupus acoperirea spatiilor goale dintre casele existente din panele cu case noi, care au o calitate superioara. Poate, cel mai bun exemplu cunoscut este construirea complexului de locuinte Hvezda in mijlocul unor astfel de locuinte la Petrininy, in vestul orasului Praga. Noile constructii au fost create de Vlado Milunic, arhitectul care a colaborat la renumita Dancing House cu Frank Gehry.
In timp ce astfel de proiecte au castigat felicitari pentru modul in care arata si pentru trainicia lor, va dura mai mult si vor fi cheltuite multe sume inainte ca numerosele proiecte pentru panelak din Republica Cehia sa fie transformate in cartiere moderne si de referinta. "Cu cat aceste panelak sunt mai mari, cu atat sunt mai mari problemele si sansele mai scazute pentru o revitalizare de succes a acestora", crede istoricul arhitect Zdenek Lukes.
Cei 0,5 mil. euro pe an pe care guvernul ceh planuieste sa-i investeasca in modernizarea apartamentelor din panele este departe de suma care va fi investita pentru renovarea corespunzatoare a celor 1,2 milioane de astfel de apartamente, care reprezinta o treime dintre locuintele din tara. Expertii au afirmat ca tara are nevoie de aproximativ 14,2 mld. euro pentru modernizarea completa a tuturor panelaky.
In acest timp, cererea pentru blocurile nou construite continua sa creasca, pe masura ce din ce in ce mai multi cehi isi pot permite si sunt dispusi sa plateasca pentru locuinte cu o calitate ridicata. Spre deosebire de apartamentele panelak, nu se asteapta ca pretul pentru apartamentele noi sa creasca in urmatorii ani. Datorita boom-ului din constructii, exista un surplus de case noi pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO