Business Internaţional

Cererea pentru bilete de avion ridica profiturile Rolls-Royce

11.02.2005, 00:00 13

Rolls-Royce, producatorul englez de motoare de avion, a raportat o crestere importanta a profitului, datorita revigorarii pietei aeronautice civile, scrie Financial Times. Sir John Rose, directorul executiv, s-a declarat relativ optimist in legatura cu perspectivele grupului pentru acest an, compania realizand "progrese satisfacatoare pe toate planurile". Grupul a livrat mai multe motoare de avioane civile, 824 de unitati fata de 746 in 2003, datorita unei redresari a traficului de pasageri in Asia.


Veniturile inregistrate pe segmentul aeronautic civil reprezinta jumatate din cifra de afaceri totala a grupului, propulsate de cresterea continua a activitatilor legate de servicii.


Veniturile din servicii aduse de cele patru divizii principale ale Rolls Royce- industria aeronautica civila, militara, navala si de energie- reprezinta 55% din vanzarile totale, cu 50% mai mult decat in 2003.


Profitul brut a atins valoarea de 445 milioane euro, fata de 262 milioane euro in 2003, iar cifra de afaceri a crescut de la 8,78 miliarde euro in 2003 la 9,06 miliarde de euro anul trecut.


Dividendele aduse de actiunile Rolls Royce si-au pastrat neschimbata valoarea anuala. Rose a declarat ca nivelul lor a fost mentinut din cauza ca principala tinta a grupului a fost reducerea datoriei.


Astfel datoria medie neta s-a redus la 815 milioane euro, cel mai mic nivel din 1998, de la 1.384 miliarde de euro in 2003.


Compania a repurtat recent o victorie importanta asupra celui mai important rival, General Electric, fiind aleasa de compania aviatica All Nippon Airways (ANA) pentru a-i echipa flota de aeronave Boeing 7E7 Dreamliner, tranzactia fiind prima de acest gen reusita de Rolls Royce in Japonia.


Grupul Rolls Royce este prezent si in Romania, incheind un contract cu producatorul de subansamble pentru motoare de aviatie, Turbomecanica Bucuresti, care se va derula pe o perioada de cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO