Business Internaţional

Chevron va rascumpara actiuni in valoare de 15 mld. $

28.09.2007, 19:03 30

Programul de rascumparare vine in continuarea politicii duse de companie in ultimii trei ani, cand a cheltuit anual cate 5 mld. euro in aceasta directie. Conform cotatiilor de la inceputul saptamanii, cu suma de 15 miliarde dolari Chevorn va rascumpara 163 de milioane de actiuni, respectiv 7,6% din totalul listat, titreaza Bloomberg.
Marile companii petroliere americane ca Exxon Mobil sau Chevron marcheaza profiturile in crestere obtinute in urma exploziei pretului la petrol rascumparand cat mai multe actiuni de pe piata libera, in contextul in care castigurile din vanzari depasesc cu mult cheltuielile.
In bugetul Chevron de anul acesta a fost pusa deoparte suma de 20 miliarde de dolari destinata maririi de capital. Exxon Mobil a anuntat rascumpararea de actiuni in valoare de 7 miliarde dolari pe semestru, iar ConocoPhillips a declarat in iulie ca va aloca 15 miliarde dolari pentru rascumparari in 2008.
"Marile companii au rezerve fata de extinderea bugetului destinat capitalului, fapt influentat de numarul limitat de oameni care se pot ocupa de proiectele lor. Companiile prefera sa returneze excesul de lichiditati catre actionari sub forma rascumpararilor", este de parere Philip Weiss, analist la Argus Research Corporation, unde este insarcinat cu evaluarea actiunilor puse in vanzare, fara a face parte dintre actionari. Rascumpararile au tendinta de a mari castigurile pe actiune, sporind valoarea companiei prin micsorarea numarului de actiuni de pe piata. Actiunile Chevron au crescut cu 45% in ultimul an, dar compania se afla inca pe ultimele locuri in clasamentul Standard & Poor's al celor mai mari sapte companii petroliere. In acelasi clasament, pe locul I se situeaza compania Hess Corporation, cu o crestere de 67%. Actiunile Chevron s-au apreciat cu 63 de centi, atingand 92,51 dolari/ actiune pe Bursa din New York. Indexul compozit newyorkez indica o crestere de 26% in acest an.
Companiile americane profita de preturile record atinse de petrol incepand din 20 septembrie, cand pretul la inchidere pe Bursa din New York a fost de 80,30 dolari/ baril. Valoarea, cu 32% mai mare decat cea din aceeasi perioada a anului trecut, a continuat sa creasca, atingand 83,90 dolari/baril in prezent.
Profiturile din rafinarea petrolului in produse superioare ca benzina sau motorina au crescut cu 32% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Analistul Doug Leggate este de parere ca cele 3,5 mld dolari cash detinute de Chevron la sfarsitul celui de-al doilea semestru constituie "fonduri ample" pentru rechizitionarea de actiuni.
Actiunea de rascumparare va reduce, conform analistului, circa 3% din numarul actiunilor in fiecare an. In timp ce companiile petroliere beneficiaza de preturile in crestere, multi oameni de afaceri se confrunta cu probleme cauzate de politicile agresive ale rivalilor chinezi sau indieni. Fadel Gheit, analist la Oppenheimer & Co, declara ca toate aceste companii se bucura de un cash flow la cote record, dar oportunitatile de investire nu sunt pe masura banilor disponibili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO