Business Internaţional

China a ajuns a treia economie din lume, depasind Germania

14.01.2009, 16:28 49

Economia Chinei a depasit-o pe cea a Germaniei in 2007, ocupand pozitia a treia in ierarhia marilor economii ale lumii, ceea ce nu face decat sa demonstreze influenta politica si economica tot mai mare pe care o are tara asiatica, scrie Bloomberg.

Produsul Intern Brut al Chinei a avut in 2007 o crestere cu 13%, comparativ cu 2006, depasind estimarile anterioare de 11,9%. PIB-ul economiei chineze a atins 25.731 de miliarde de yuani (3.380 mld. dolari, 2.552 mld. euro), potrivit anuntului aparut pe site-ul oficiului de statistica din China, cifra care depaseste Produsul Intern Brut al Germaniei, care a atins 2.424 miliarde de euro (3.320 mld. dolari), calculat la ratele de schimb medii ale lui 2007.
Economia Chinei este in prezent de 70 de ori mai mare fata de momentul in care liderul chinez Deng Xiaoping a decis sa renunte in 1978 la politicile create pe linie comunista in favoarea reformelor caracteristice pietei libere.
Dupa ce a depasit economia Marii Britanii si pe cea a Frantei in 2005, China a devenit a treia tara din lume care a reusit sa trimita astronauti in spatiu, a gazduit jocurile olimpice si a devansat Japonia, ajungand sa reprezinte principalul cumparator al obligatiunilor de stat emise de Trezoreria SUA.
"Cifrele reprezinta inca o dovada in plus ca tara este unul dintre cei mai importanti actori de pe scena internationala", potrivit lui Huang Yiping, economist-sef pe Asia la Citigroup in Hong Kong.
Datele referitoare la PIB-ul Chinei au fost facute publice intr-o perioada in care economia tarii se confrunta cu cel mai slab ritm de crestere raportat din '90 pana in prezent, pe fondul declinului comercial semnificativ cauzat de recesiunea mondiala. Economia chineza ar putea fi in prezent cu 15% mai mare decat cea a Germaniei, a estimat Louis Kuijs, economist la Banca Mondiala in Beijing, confirmand si faptul ca in 2007 PIB-ul Chinei l-a depasit pe cel al economiei germane.
Pe de alta parte, cresterea economica a Germaniei a intrat in declin in 2008, pe fondul crizei financiare globale care a afectat nivelul exporturilor si a dus la scaderea consumului, fortand cea mai mare economie din zona euro sa intre in recesiune in a doua jumatate a anului.
Produsul Intern Brut al tarii a raportat o crestere estimata la 1,3% in 2008, comparativ cu cea de 2,7% inregistrata in 2007, a anuntat Oficiul federal de statistica din Frankfurt. In ultimul trimestru al anului trecut, economia germana, cea mai mare din Europa, a scazut cu pana la 2%, conform datelor preliminare.
Majoritatea companiilor din aceasta tara isi reduc productia si apeleaza la restructurari de personal pe masura ce cresterea economica la nivel mondial incetineste, iar cererea pentru produsele de export germane se afla in declin. Presedintele Bundesbank Axel Weber a anuntat saptamana trecuta ca economia Germaniei s-ar putea contracta cu peste 0,8% in 2009, nivelul estimat de institutia financiara pe 5 decembrie.
"Toate datele din luna decembrie arata ca scaderea ritmului de crestere se va apropia de 3%, nu de 0,8%", a afirmat Holger Schmieding, economist-sef pe Europa al Bank of America in Londra. Un declin de peste 0,9% ar fi echivalent cu cea mai slaba evolutie economica raportata de Germania de la al Doilea Razboi Mondial, momentul cand au inceput sa fie inregistrate datele.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO