Business Internaţional

China a returnat drona subacvatică SUA, în urma ”discuţiilor prietenoase”

China a returnat drona subacvatică SUA, în urma...

Autor: Olimpia Nicolae

20.12.2016, 14:38 154

Peter Cook, secretarul de presă al Pentagonului, a comunicat faptul că ambarcaţiunea ce aparţinea forţelor navale chineze a returnat dispozitivul ce fusese capturat în locul de unde acesta fusese reţinut. Incidentul a avut loc în Marea Chinei de Sud, în apropierea insulei Filipine.

O navă militară chineză a capturat o dronă submarină trimisă de un vas oceanografic american, în Marea Chinei de Sud. Incidentul a avut loc joi în Golful Subic, în momentul în care nava americană USNS Bowditch încerca să recupereze aparatul subacvatic.

Capturarea dronei a sporit tensiunile în Marea Chinei de Sud, unde Statele Unite pledează pentru respectarea dreptului de navigaţie în zone revendicate de China în dispute cu ţări învecinate.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că acţiunea Chinei este ”una fără precedent”. El a postat pe Twitter: ”Ar trebui să-i spunem Chinei că nu vrem drona înapoi drona pe care aceştia ne-au furat-o, să-i lăsăm să o păstreze”.

”După confirmarea faptului că dispozitivul subacvatic aparţinea SUA, autorităţile chineze au decis tranferarea acestuia într-o manieră corespunzătoare. China şi SUA au discutat despre acest proces. Nu este adecvat şi nici folositor faptul că SUA a promovat în mod exagerat incidentul. Ne exprimăm regretul pentru asta ”, a declarat purtătorul de cuvând al Ministerului Apărării din China, colonelul Yang Yujun.
Colonelul Yang Yujun a adăugat că SUA ”desfăşoară în mod frecvent operaţiuni de supraveghere şi cercetări militare în apele din apropierea Chinei”, statul chinez opunându-se unor asemenea acte solicită sistarea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO