Business Internaţional

China adoptă deja tehnologia blockchain şi cea de inteligenţă artificială în lupta cu evaziunea fiscală, în timp ce România mai amână cu trei luni dotarea magazinelor cu case de marcat electronice

China adoptă deja tehnologia blockchain şi cea de...

Autor: Alex Ciutacu

25.05.2018, 16:36 1308

Gigantul Tencent a intrat în parteneriat cu autoritatea fiscală din oraşul chinez Shenzhen, în urma căruia chinezii vor folosi tehnologia blockchain în lupta cu evaziunea fiscală, potrivit CoinDesk.

Biroul Naţional de Taxare din Shenzhen şi Tencent au anunţat joi că au pus bazele unui laborator de inovare denumit „Taxare Inteligentă”, care promovează inovaţia tehnologică care stă la baza proceselor de fiscalitate.

Laboratorul va combina cercetarea teoretică cu tehnologiile inovatoare precum cloud, inteligenţă artificială, blockchain şi Big Data pentru a schimba modul în care funcţionează taxarea şi colectarea.

Shenzhen are o întreagă economie subterană, potrivit New York Times. Mai mulţi actori economici folosesc birocraţie falsificată pentru evaziune fiscală, iar detectarea documentelor falsificate este o provocare dificilă pentru colectorii de taxe.

Potrivit declaraţiilor lui Ma Huateng, CEO al Tencent şi preşedinte al board-ului, laboratorul de Taxare Inteligentă lucrează deja la un nou sistem digital bazat pe tehnologia blockchain.

În cadrul acestui sistem, toate chitanţele pentru bunuri şi servicii ar fi emise în format digital şi ar rămâne pentru totdeauna înscrise în blockchain.

Produsul se va baza pe platforma de blockchain dezvoltată deja de Tencent, anunţată în luna aprilie şi este pentru prima dată când China adoptă această tehnologie într-un sistem public.

Li Wei, directorul adjunct al Biroului Naţional de Taxare din Shenzhen, susţine că principalele caracteristici ale acestui sistem sunt securitatea şi trasabilitatea completă a plăţilor, ceea ce va ajuta la identificarea documentelor falsificate.

Între timp, Ministerul Finanţelor din România a anunţat în urmă cu o săptămână că amână cu 3 luni dotarea magazinelor cu case de marcat electronice.

„Ministerul Finanţelor Publice pune în dezbatere un proiect de act normativ pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii şi prelungirea unui termen prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică”, a transmis ministerul în urmă cu o săptămână.

Potrivit unui studiu realizat de PwC, România era în continuare în 2017 statul membru UE cu cel mai mare deficit de colectare de TVA, suma neîncasată ridicându-se la 7,7 miliarde de euro.

Mai mult, conform datelor din ultimii ani, evaziunea fiscală generată de munca la negru se ridică la aproximativ 4 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO