Business Internaţional

China ar putea rata ţinta de creştere economică pentru prima dată în ultimii 14 ani

China ar putea rata ţinta de creştere economică pentru prima dată în ultimii 14 ani

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

11.09.2012, 00:02 232

China ar putea rata anul acesta ţinta de creştere economică pentru prima oară în ultimii 14 ani din cauza evoluţiei economice slabe, situaţie care i-ar putea convinge pe politicieni, până acum ezitanţi în a concepe un plan de stimulare ca în 2008, să ia măsuri pentru a impulsiona avansul, potrivit mai multor analişti citaţi de CNBC.

China nu a ratat ţinta anuală de creştere economică din 1998, an de vârf al crizei financiare asiatice. Din 2004, obiectivul mediu de avans a fost de 7-8%, însă ritmul mediu de creştere a fost de 10%. Ţinta de creştere economică pentru anul în curs este de 7,5%, estimarea fiind considerată conservatoare atunci când a fost anunţată în martie.

În absenţa unor măsuri monetare şi fiscale şi luând în considerare cele mai recente date privind evoluţia economiei chineze, există posibilitatea ca ţara să nu atingă ţinta propusă, spun analiştii.

În august, exporturile Chi­nei au crescut cu doar 2,7% în ritm anualizat, iar importurile s-au redus, în mod neaşteptat, cu 2,6%. Ana­liştii anticipau o creş­tere de 3,5% a importurilor. În plus, producţia indus­trială a avut luna trecută cel mai slab ritm de creştere din ultimii trei ani, de doar 8,9%. Aceste evoluţii repre­zintă o problemă pentru o ţară în care exporturile contribuie cu 25% la Produsul Intern Brut (PIB) şi susţin aproximativ 200 de milioane de locuri de muncă.

Dacă PIB-ul va creşte cu 7,5%, potrivit estimărilor, atunci acesta va fi cel mai slab avans al economiei chineze din ultimii 13 ani. "China ar putea rata ţinta, iar autorităţile sunt conştiente de acest lucru, aşa că ar trebui să ne aşteptăm în curând la măsuri de stimulare economică", a afirmat Alistair Chan, economist la Moody's Analytics. El se aşteaptă ca economia chineză să avanseze cu 7,5-8% în 2012.

În trimestrul al doilea, PIB-ul Chinei a crescut cu 7,6%, iar în prima jumătate a anului avansul a fost de 7,8%.

Beijingul nu a reacţionat rapid la deteriorarea evoluţiilor din economie, iar analiştii consideră că acesta ezită deoarece se teme să repete greşelile din 2008-2009, când stimularea fiscală masivă a dus la inflaţie şi a creat o bulă speculativă în sectorul imobiliar. Cu toate acestea, există semne că auto­rităţile îşi intensifică eforturile pentru a stimula economia, acestea aprobând recent proiecte de investiţii de 157 miliarde dolari, printre care se numără 30 de proiecte de infrastructură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO