Business Internaţional

China are excedent de 15,3 mld. dolari

13.10.2006, 18:32 13

China a avut in septembrie un excedent comercial record, semnaland faptul ca guvernul ar putea lua masuri in incercarea de a potoli un boom al investitiilor.
Surplusul a ajuns la 15,3 mld. dolari (12,2 mld. euro) de la recordul de 18,8 mld.dolari (14,9 mld. euro) in august, au precizat autoritatile chineze. Pentru primele noua luni, excedentul comercial al Chinei a atins 110 mld. dolari, depasind totalul de anul trecut.
Premierul Wen Jiabao vede excedentul comercial al Chinei ca una dintre cele mai mari probleme economice ale tarii deoarece tensioneaza legaturile comerciale cu SUA si introduce in sistemul economic prea multe fonduri, complicand eforturile de incetinire a investitiilor. Excedentul pe care China incearca sa il aduca aproape de zero pana in 2010 adauga presiune asupra incercarilor prin care se urmareste intarirea monedei nationale fata de principalele valute pentru a limita fluxurile monetare ce intra in tara.
Yuanul a scazut ieri cu 0,02 procente, pana la 7,9164 yuani pentru un dolar in Shangai. Cohen previzioneaza ca yuanul va ajunge la un pret de 7,8 comparativ cu dolarul, pana la sfarsitul acestui an.
UE a decis saptamana trecuta impozitarea suplimentara a unor bunuri in de provenienta chineza si vietnameza in valoare de 9,7 miliarde de euro (12,3 miliarde de dolari). China a furnizat jumatate din cele 2,5 miliarde de perechi de pantofi vandute in Europa anul trecut.
Guvernul doreste sa echilibreze valoarea importurilor si a exporturilor pana in 2010 prin reducerea exporturilor cu textile, metale si alte bunuri, a declarat ministrul chinez al comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO