Business Internaţional

China are victoriile ei în trânta cu SUA

China are victoriile ei în trânta cu SUA

Autor: Catalina Apostoiu

16.07.2021, 00:05 411

În ultimii 10 ani, relaţiile comerciale la nivel internaţional au suferit modificări dramatice. Drept rezultat, China a bătut America, devenind cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene. De asemenea, chinezii ar putea fi pe cale să le fure americanilor un alt titlu, cel de cel mai mare rafinator petrolier al lumii. Va ajunge China să preia şi titlul de cea mai mare economie a lumii?

În mod tradiţional, America a reprezentat cel mai important partener comercial al UE, însă în 2020 această tendinţă a stopat brusc, scrie visualcapitalist.com. După un plus de 26,7 mld. dolari pentru importurile chineze şi o creştere de 5,3 mld. dolari a exporturilor din UE, China a devenit în mod oficial cel mai mare partener comercial al UE.

Importurile UE din China au crescut cu 35% în ultimul deceniu, im­porturile totale atingând apro­xi­mativ 463 miliarde de dolari în 2020. UE cum­pără din China mult mai mult decât exportă acolo. Exporturile, esti­mate la 245 mld. de dolari, reprezintă puţin peste jumătate din importuri.

În iunie, companiile petroliere chineze au procesat un volum record de ţiţei, oferind noi semne că acea mai mare economie a Asiei ar putea devansa SUA, devenind cel mai mare rafinator din lume în acest an, notează Bloomberg.

Volumele au atins 14,86 milioane de barili pe zi luna trecută, în creştere cu 3,8% faţă de mai. Com­parativ, media zilnică din SUA a fost de 16,17 mi­lioane de barili în iunie.

Capacitatea de rafinare a Chinei aproape s-a triplat de la începutul mi­le­niului, iar Agenţia In­ternaţională pentru Ener­gie anticipează că ţara va lua faţa SUA în acest an. Ca­pacitatea de procesare a ţiţeiului va creş­te la 1 miliard de tone pe an, sau 20 mil. de barili pe zi, până în 2025, comparativ cu 17,5 milioane de barili la sfârşitul anului 2020, potrivit esti­mă­rilor China National Petroleum Corp.

Potrivit visualcapitalist.com, în 2020 diferenţa dintre PIB-ul nominal al celor două ţări era de aproximativ 5.600 mld. dolari, comparativ cu 9.000 mld. dolari cu un deceniu în urmă.

Iar diferenţa continuă să scadă pe fondul ratelor diferite de creştere economică.

 

Când ar putea ajunge China să devanseze Statele Unite?

Dacă preşedintele chinez va realiza reformele necesare pentru impulsionarea creşterii, iar omologul său american nu va reuşi să-şi facă acceptate propunerile privind reînnoirea infrastructurii şi extinderea forţei de muncă, estimările Bloomberg Economics sugerează că China ar putea câştiga titlul de cea mai mare economie a lumii, deţinut de SUA de peste un secol, în 2031.

Însă acest lucru este departe de a fi garantat. Agenda de reforme a Chinei deja stagnează, tarifele şi alte restricţii comerciale perturbă accesul la pieţele mondiale şi tehnologii avansate, iar stimulentele Covid au împins datoriile la niveluri record.

O combinaţie de eşec al reformelor, izolare internaţională şi criză financiară ar putea stopa ascensiunea Chinei.

După un plus de 26,7 mld. dolari pentru importurile chineze şi o creştere de 5,3 mld. dolari a exporturilor din UE, China a devenit în mod oficial cel mai mare partener comercial al UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO