Business Internaţional

China avertizează Europa: Nu vă aşteptaţi la salvare financiară din partea noastră

no title

Foto Shutterstock

Autor: Marius Oncu

27.09.2011, 00:03 374

Mai mulţi oficiali chinezi au transmis cu ocazia unor întâlniri la sediul FMI mesajul că statul asiatic nu poate salva Europa, după ce China a fost văzută ca un posibil răspuns la criza datoriilor suverane din zona euro, prin achiziţia de obligaţiuni sau prin investiţii, potrivit The Wall Street Journal.

"Nu putem să ne apucăm să salvăm pe cineva. Nu suntem salvatori. Trebuie să ne salvăm pe noi", a declarat Gao Xiqing, preşedinte al China Investment Corp (CIC), uriaşul fond suveran de investiţii al statului.

Dacă Europa ar de­ci­de să vândă obligaţiuni co­mu­ne ale zonei euro, ga­ran­ta­te de către toate sta­tele din uniunea monetară, atunci CIC ar putea fi unul din­tre cumpărători, a spus el.

"Dacă ar avea un pro­fil de risc care să se po­tri­vească politicilor noastre am cumpăra. Dar nu vă aş­teptaţi să cumpărăm mai mult decât ar suporta ape­titul nostru pentru risc", a afirmat Gao.

Declaraţia acestuia pa­re să excludă posibilita­tea ca fondul CIC să cumpere obli­gaţiuni emise de Italia, Grecia şi alte state cu probleme din zona euro, care găsesc cu greu cumpărători.

Guvernatorul băncii centrale, Zhou Xiaochuan, a fost la fel de clar în a afirma că nu trebuie să existe aşteptări pen­tru o majorare nesustenabilă a creşterii economice în China doar pentru a susţine economia mondială.

China creşte cu aproximativ 9% pe an. Un avans de 8-10% ar reprezenta "aşteptări rezonabile", a spus el.

"Unii oameni ar putea avea o speranţă iraţională că es­te cu atât mai bine cu cât este mai mare creşterea", a spus Xiaochuan într-o conferinţă de presă. Dar creşteri de 15% sau mai mari "nu sunt realiste", a avertizat bancherul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO