Business Internaţional

China cere socoteală Statelor Unite pentru programele de monitorizare pe internet

China cere socoteală Statelor Unite pentru programele de...

Autor: Ştefan Stan

17.06.2013, 16:05 309

China a făcut luni primele comentarii legate de rapoartele conform cărora Statele Unite au programe de monitorizare a comunităţii internaţionale, cerând explicaţii pentru supravegherea pe internet, scrie Reuters.  

Câteva naţiuni, inclusiv aliaţi ai SUA, au reacţionat vehement la dezvăluirile unui fost angajat al CIA, care susţine că autorităţile din SUA au supravegheat serverele companiilor internaţionale pentru obţinerea de date personale.

“Credem că Statele Unite ar trebui să dea atenţie cererilor şi îngrijorărilor comunităţii internaţionale şi să ofere explicaţiile necesare”, a declarat Hua Chunying, ministrul de externe chinez.

Guvernul chinez nu a comentat direct până acum la adresa acestor descoperiri, subliniind doar statutul Chinei de una din ţările cele mai vizate de atacurile cibernetice.

O sursă apropiată de Partidul Comunist Chinez a declarat că Beijingul era reticent la ideea de a pune în pericol relaţiile proaspăt întărite cu Statele Unite.

Dezvăluirile explosive legate de programele de spionaj ale Agenţiei de Securitate Naţională din Statele Unite (NSA), puse în lumină de Edward Snowden, un fost angajat CIA care se află în prezent în Hong Kong.

Snowden a spus că SUA au spionat extensive ţinte din China şi Hong Kong. Printre ţintele vizate se află şi Universitatea Chinezească din Hong Kong, un site care ocupă aproape tot traficul web domestic, oficiali ai guvernului, oameni de afaceri şi chiar studenţi.

Guvernul chinez a respins ideea conform căreia Snowden este un spion chinez. În eventualitatea în care Statele Unite cer extrădarea lui Snowden, guvernul chinez are ultimul cuvânt.

Într-un sondaj pe site-ul unui popular tabloid chinez, Global Times, 98% dintre respondenţi au răspuns că Snowden nu ar trebui să fie extrădat de guvernul Chinez.

“Spre deosebire de un criminal, Snowden nu a rănit pe nimeni. Crima sa este că a deconspirat guvernul Statelor Unite şi violarea drepturilor civile pe care acesta o întreprindea”, scrie Global Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO