Business Internaţional

China face planuri pentru situaţia în care Grecia iese din zona euro

China face planuri pentru situaţia în care Grecia iese din zona euro

Premierul Wen Jiabao a avertizat că „presiunea economică este în creştere“, guvernul anunţând deja o serie de măsuri pentru stimularea creşterii economice. Foto AFP

Autor: Ioana Nita

05.06.2012, 00:04 770

Planurile ar putea include măsuri care să menţină stabilă moneda naţională a Chinei yuanul, creşterea controalelor privind fluxurile de capital transfrontaliere şi intensificarea politicilor legate de stabilitatea economiei interne.

În timp ce investitorii sunt îngrijoraţi din cauza unei posibile ieşiri a Greciei din zona euro, guvernul central din China le-a cerut agenţiilor de stat, inclusiv Comisia de Reformă şi Dezvoltare Naţională, băncii centrale şi autorităţii de reglemetare bancară, să se întâlnească pentru a discuta planuri de urgenţă. "Este urgent. Guvernul i-a cerut fiecărui departament să analizeze măsurile care trebuie luate în cazul în care Grecia părăseşte uniunea monetară şi să facă propriile sugestii cât mai repede posibil", au spus sursele.

În luna mai, premierul Wen Jiabao a avertizat că "presiunea economică este în creştere", guvernul anunţând deja o serie de măsuri pentru stimularea creşterii economice, în condiţiile în care anul acesta produsul intern brut (PIB-ul) ar putea avea cel mai lent ritm de creştere din 1999 până în prezent. Printre măsurile pentru stimularea creşterii economice se numără proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii şi investiţii în sectorul industrial, precum şi subvenţii pentru achiziţia de maşini sau reducerea consumului de energie în gospodării.

Yu Yongding, un economist influent şi fost consilier al băncii centrale, a afirmat recent că economia chineză ar trebui să se pregătească pentru ieşirea Greciei din uniunea monetară şi a propus o serie de măsuri, printre care controlul capitalurilor şi injecţiile de lichiditate pe plan intern pentru a reduce volatilitatea.

Guvernatorul băncii centrale a Chinei a menţionat că statul va continua să investească în datoriile suverane din zona euro şi a sfătuit autorităţile europene să urgenteze adoptarea reformelor pentru a contracara criza datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO