Business Internaţional

China, într-o nouă eră: viitorii lideri trebuie să supervizeze schimbarea cursului economiei

China, într-o nouă eră: viitorii lideri trebuie să supervizeze schimbarea cursului economiei

Autor: Livadariu Andreea

10.03.2011, 23:40 21

Noiilideri vor avea misiunea de a supraveghea schimbările majore ce voravea loc în a doua mare economie a lumii după ce planul cincinal cea debutat la începutul lunii are drept obiective tem­perareacreşterii economice până la 7%, reducerea inflaţiei şi, măsura careva avea im­pact asupra lumii întregi, mutarea cen­trului degreutate dinspre exporturi către con­sum intern.

Principalii favoriţipentru cele mai înalte funcţii din China sunt Xi-Jinping, 57 deani, care în 2007 a fost ales vicepreşedinte al partidului comunistşi este văzut drept următorul preşedinte, şi Li Keqiang, 55 de ani,în prezent unul dintre cei patru vicepre­mieri, pentru funcţia deprim-ministru.

Este mai mult decâtcunoscut faptul că pentru a avea asigurată promovarea în cele maiînalte funcţii ale statului chinez, ideile inovatoare şicontroversate sunt excluse, comentează Financial Times.

Xi-Jinping şi LiKeqiang sunt fa­miliarizaţi cu toate dedesubturile regimuluicomunist, astfel că nu se ştie nimic despre viziunea lor asupraunor probleme strin­gente, cum ar fi politicile economice,gestionarea relaţiilor cu SUA şi, poate cel mai important, dacăpartidul comunist ar trebui să menţină rigiditatea sistemuluipolitic sau este de preferat o deschidere a acestuia.

Însă viziunile lorpolitice pot fi măcar speculate pe baza unor gesturi codificate.Cei doi au vizitat casa fostului preşedinte Hu Yaobang (ca parte aunui obicei încetăţenit de chinezi, prin care în prima săptămână anoului an se vizitează familiile respectate). Se ştie că Hu Yaobangeste o figură simbolică în istoria Partidului Comunist, cu caremembrii acestuia nu se mândresc din cauza viziunilor liberalepentru care a fost retrogradat din partid în 1987.

Cine esteXi-Jinping?

Xi-Jinping este"băiatul popular" al Partidului Comunist, după cum spunea un ompolitic din Vest, "se simte foarte bine în pielea lui". Debordândde încredere în sine, Xi este un fan înrăit al filmelor americaneşi are o fată care studiază la Harvard.

Soţia sa, Peng Liyuan,cântăreaţă de muzică populară foarte cunoscută în China, face partedin trupa de dans şi de cântăreţi a armatei. Dar în spatele a ceeace se vede în prim-plan se află istoria familiei lui Xi, care paresă trădeze viziunea sa politică. Xi-Jinping este una dintre celemai apropiate figuri de ceea ce se poate numi "aristocraţiachineză".


Familie cu trecut tulbure

Tatăl său Xi Zhongxuna fost membru al gherilei comuniste în anii '30, jucând un rolimportant în războiul civil, pentru ca în 1950 să devină cel maitânăr vicepremier în aparatul politic condus de Mao.

Zece ani mai târziu,familia Xi s-a confruntat cu capriciile lui Mao, astfel încât XiZhongxun, victimă a Revoluţiei Culturale, a fost torturat şi trimisîn închisoare. Fiul său, actualul aspirant la funcţia de preşedinteal Chinei, a fost trimis la vârsta de 15 ani ca fermier într-un satdin nordul ţării, unde a stat şase ani, conform biografiei saleoficiale. Ulterior, Xi Zhongxun a fost reabi­li­tat, devenind unuldintre susţinătorii-cheie ai facţiunii pro reformiste active înanii '80.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO