Business Internaţional

China isi revine: crestere economica de 7,9% in T 2

16.07.2009, 19:35 52

China a inregistrat in al doilea trimestru un avans economic de 7,9%, devenind astfel prima mare economie care reuseste sa iasa din criza, scrie Bloomberg.
Cresterea economica a Chinei, anuntata ieri de biroul de statistica de la Beijing, depaseste evolutia PIB-ului din primul trimestru, de 6,1%, care a reprezentat de altfel cea mai slaba performanta din ultimul deceniu.
China, cel mai important contributor al cresterii economice mondiale, a devansat miercuri Japonia, devenind a doua mare piata de capital la nivel mondial din perspectiva valorii, dupa ce pachetul de sustinere economica lansat de guvernul de la Beijing, in valoare de 4.000 mld. yuani (416 mld. euro), a stimulat creditarea si aprecierea actiunilor chinezesti listate la burse.
Evolutia din prima jumatate a anului a pus bazele obtinerii tintei de crestere economica de 8% in 2009, menita sa ofere siguranta crearii unor noi locuri de munca si sa mentina stabilitatea sociala, potrivit biroului de statistica de la Beijing. "China revine pe crestere sustinuta, dupa ce declinul exporturilor i-a agravat situatia economica", a declarat David Cohen, economist pentru compania de consultanta Action Economics. "China va sustine revenirea intregii economii mondiale", a adaugat Cohen.
Banca americana JPMorgan Chase si-a revizuit ieri in crestere previziunile privind ritmul de dezvoltare al economiei chineze, estimand un avans de 8,4% pentru 2009, in plus cu 0,6% fata de ultimul pronostic. Totodata, estimarile bancii HSBC au fost ridicate la 8,1%, in timp ce Royal Bank of Scotland a anuntat un avans de 8%.

China conduce plutonul statelor emergente
Economiile emergente, in frunte cu China, isi vor relua cresterea in a doua jumatate a anului, sprijinind intreaga economie mondiala sa contracareze cea mai severa recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial, se arata intr-un raport publicat de Fondul Monetar International (FMI) pe 8 iulie.
Rezervele valutare ale Chinei, de altfel cele mai mari la nivel mondial, au atins in al doilea trimestru un record de 2.132 mld. dolari (1.516 mld. euro), in conditiile in care avansul economic al statului i-a determinat pe investitori sa prefere actiunile si proprietatile imobiliare chinezesti, potrivit bancii centrale din China.
"Ritmul de crestere al investitiilor va accelera in trimestrul al treilea si va deveni si mai rapid in ultimul trimestru", a afirmat Hao Daming, economist pentru compania chineza Galaxy Securities. "Revenirea Chinei este confirmata. Punctul critic al evolutiei economice a fost atins in trimestrul al patrulea din 2008", a adaugat Daming.
La polul opus, Li Xiaochao, purtator de cuvant pentru biroul de statistica de la Beijing, a declarat ca bazele revenirii Chinei "nu sunt inca ferme", chiar daca economia s-a stabilizat dupa primul semestru, dar guvernul isi va mentine politica monetara moderata si pozitia fiscala "proactiva".

Inca exista probleme pe piata muncii
"China inca se confrunta cu dificultati, printre care reducerea cererii pe plan extern si declinul profiturilor companiilor si al veniturilor fiscale. Inca suntem supusi unor presiuni destul de ridicate in privinta crearii unor noi locuri de munca", a explicat Li.
Vanzarile din sectorul de retail, un indicator de baza al starii consumului, au crescut in iunie cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa un avans de 15,2% in mai. Chiar si in aceste conditii, "revigorarea Chinei nu este deloc echilibrata, astfel incat exista regiuni care nu au inregistrat o evolutie atat de buna", potrivit purtatorului de cuvant al biroului de statistica de la Beijing.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO