Business Internaţional

China "şantajează" Vestul ca să atragă investiţii străine

Autor: Andreea Neferu

01.11.2010, 23:32 15

Statele Unite şi Uniunea Europeană intenţionează să facădemersuri pentru a reduce dependenţa de China pentru fur­ni­zareade resurse minerale rare, scrie influentul cotidian american TheNew York Times.

Germania s-a arătat a fi unul dintre cei mai vocali actorieuropeni, punând accentul pe impactul economic provocat de stopareafurnizării de astfel de resurse minerale.
UE, Organizaţia Mondială a Comer­ţului (OMC) şi Banca Mondială auconcluzionat că normele re­feritoare la co­merţul internaţional auefect limitat atunci când trebuie să răspundă deciziei Chinei de areduce co­tele de ex­port pentru me­talele rare utilizate deindustria high-tech. "Regu­lamen­tele actuale nu pot face faţă uneiastfel de pro­bleme", spune Frank Hoffmeister, directorul adjunctal can­ce­lariei comi­sa­rului european pentru comerţ Karel DeGucht.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Mexicul au recla­mant China laOMC pentru impunerea de limitări la export pentru bauxită şi altemateriale industriale. Soluţionarea acestui caz stă în răs­pun­sulOMC programat pen­tru luna aprilie a anului viitor.
Gary Litman, vicepreşe­din­tele camerei de comerţ din StateleUnite, a declarat că "este responsabilitatea noastră să rezolvămaceastă problemă. Alături de partenerii europeni putem produceorice dorim".

Corporaţiile din Ger­ma­nia s-au plâns că lipsa de regle­mentare aacestui domeniu i-a dat posibilitatea Chinei de a dispune deresursele sale mi­nerale aşa cum a vrut.
Edwin Eichler, director exe­cutiv la ThyssenKrupp Steel, unuldintre cei mai mari pro­ducători de oţel din Euro­pa, a declarat că"preţul mine­reu­lui de fier s-a dublat faţă de aprilie 2009.Indicatorul care stabilea preţurile încă de acum 50 de ani osingură dată pe an se modifică trimestrial acum în funcţie deindicatorul chinez. Astfel, suntem nevoiţi să accep­tăm preţuri maimari şi cantităţi reduse".

Alţi reprezenanţi ai industriei susţin că autorităţile de laBeijing s-au poziţionat astfel pentru a-i convinge pe mariipro­du­cători să investească pe tărâm chinez dacă vor să aibă partede resursele minerale dorite.
"Exporturile de metale rare din China ar putea să scadă cu 30% anulviitor. Chinezii încearcă să ne transmită indirect că accesul lametalele lor rare se poate face doar dacă investim acolo", spuneUlrich Grillo, director executiv la compania Grillo-Werke, unproducător de aliaje.
El a adăugat că nu se grăbeşte să facă o astfel de mutare pentru căpartea chineză este interesată exclusiv de tran­sfe­ruritehnologice ieftine şi de know-how. Autorităţile ger­mane au cerutFranţei, care va prelua luna viitoare pre­şe­din­ţia G20, săplaseze problema materiilor prime pe agenda mandatului său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO