Business Internaţional

China se asteapta la incetinirea cresterii economice

13.10.2005, 19:38 11

Avansul economiei chineze se va incetini anul viitor la 8,5%, dupa ritmul de 9,2% estimat pentru 2005, potrivit unui studiu realizat de Comisia pentru Dezvoltare Nationala si Reforma din China.

"Investitiile vor continua sa fie moderate, iar exporturile se vor reduce semnificativ, in timp ce consumul va fi mai mic, astfel incat cresterea Produsului Intern Brut va fi de circa 8,5% in 2006", potrivit raportului institutiei, aparut in publicatia oficiala China Securities Journal.

Comisia a precizat ca ritmul de dezvoltare inregistrat in primele trei trimestre ale anului a fost de 9,4%, fata de perioada similara a anului trecut.

Autoritatile guvernamentale chineze vor participa, in aceasta saptamana, la o reuniune destinata intaririi masurilor de incurajare a unei cresteri economice sustenabile.

Guvernul a adoptat deja masuri macroeconomice cum ar fi reducerea creditarii si impunerea de limite in cazul aprobarii noilor proiecte, pentru a descuraja investitiile speculative.

Autoritatile trebuie sa echilibreze promovarea unei cresteri controlate a economiei cu necesitatea majorarii veniturilor, in special in cazul muncitorilor din intreprinderile de stat si al agricultorilor.

Cel mai recent raport al Departamentului de Comert al Chinei, citat de China Daily, a evocat un excedent comercial de 100 mld. $ (80 mld. euro) pentru anul acesta, de trei ori mai mare decat cel inregistrat in anul anterior.

Suma respectiva exprima cresterea semnificativa din primele opt luni ale acestui an, cand excedentul a atins deja 60 mld. $. In 2004, exporturile au fost de 595 mld. $, iar importurile de 560 mld. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO