Business Internaţional

Chinadown: economia chineză este în picaj, având în trim. III cea mai slabă creştere din 2009

Chinadown: economia chineză este în picaj, având în trim. III cea mai slabă creştere din 2009

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

19.10.2012, 00:03 643

Creşterea economiei chineze a încetinit în perioada iulie-septembrie pentru al şaptelea trimestru consecutiv, la 7,4%, cel mai slab avans înregistrat din 2009, dat fiind că pro­blemele din Europa şi SUA, cei mai mari parteneri comerciali ai ţării, au redus cererea pentru exporturi, scrie BBC.

În al doilea trimestru rata anualizată de creştere a celei de-a doua economii ca mărime la nivel mondial a fost de 7,6%.

De-a lungul ultimilor ani, creşterea economică a Chinei a fost susţinută în principal de exporturi şi de industrie, precum şi de expansiunea creditelor pe fondul investiţiilor făcute de stat.

Însă criza şi recesiunea din unele state din zona euro şi revenirea lentă a economiei ame­ricane, cea mai mare a lumii, şi-au pus am­prenta pe exporturile chineze. UE reprezintă a doua mare piaţă de desfacere pentru pro­du­sele chinezeşti, după SUA. Anul trecut expor­turile de bunuri şi servicii ale Chinei în UE au totalizat 310 miliarde euro. Faţă de 2010, exporturile de bunuri au crescut cu doar 3%.

Problemele economice din UE şi SUA au crescut temerile că avansul economic al Chinei ar putea încetini şi mai mult, poate chiar sub pragul psihologic de 7%. Un astfel de scenariu ar crea un cerc vicios în care importurile Chinei s-ar reduce, iar economiile partenerilor comerciali bazate de exporturi ar slăbi, afectând astfel cererea pentru bunurile şi serviciile chineze.

Încetinirea bruscă a creşterii economice va avea, probabil, ca efect, scăderea numărului de locuri de muncă şi creşterea şomajului în China. Scăderea ritmului de creştere ar putea fi urmată de reducerea drastică a preţurilor din sectorul imobiliar, erondându-se astfel averile popu­laţiei.

Cu toate acestea, există semnale că economia îşi poate reveni. Producţia indus­trială a Chinei a crescut luna trecută cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după un avans de 8,9% în august. De asemenea, vânzările de retail din septembrie au fost mai mari cu 14,2% decât în aceeaşi lună din 2011, ceea ce arată creşterea consumului intern. În ceea ce priveşte exporturile, acestea s-au majorat cu 10% în septembrie, comparativ cu un avans de 2,7% în luna anterioară.

"Rezultatele din septembrie arată o revenire faţă de lunile iulie şi august", a afirmat Zhang Zhiwei, economist-şef la grupul No­mura din Hong Kong.

Lunile trecute China a anunţat mai multe măsuri pentru creşterea consumului intern şi pentru stimularea economiei. Astfel, în ultimele cinci luni banca centrală a redus de trei ori nivelul rezervelor obligatorii pentru instituţiile de credit, cu scopul de a stimula creditarea.

În plus, instituţia a scăzut rata de dobândă de două ori din vară până în prezent pentru a reduce povara care apasă pe companii şi debitori. Guvernul de la Beijing a aprobat proiecte de infrastructură de 150 miliarde dolari, menite să aducă un val nou de dezvol­tare economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO