Business Internaţional

Chinei nu îi este frică de un război comercial, dar s-ar putea să nu mai aibă ce importuri americane să ţintească

Chinei nu îi este frică de un război comercial, dar...

Autor: Catalina Apostoiu

09.04.2018, 15:11 523

La mai puţin de 12 ore după ce administraţia Trump a anunţat tarife asupra unor importuri chineze de 50 miliarde de dolari, China a reacţionat rapid anunţând la rândul său tarife asupra unor importuri americane de o valoare similară.

Acum, însă, după ce preşedintele american Donald Trump a cerut oficialilor din sectorul comercial american să identifice tarife asupra unor importuri de produse chineze în valoare de peste 100 miliarde de dolari, China va trebui să se dovedească creativă pentru a veni cu o ripostă pe măsură, în condiţiile în care nu există suficiente importuri de bunuri americane pe care să le ia în vizor, scrie Bloomberg.

Bineînţeles, China ar putea acţiona pe alte fronturi, cum ar fi să reduă transferurile de studenţi către SUA sau să ia în vizor operaţiunile companiilor americane din China.

Tarifele suplimentare luate în considerare de americani vin “în urma reacţiei nejustificate a Chinei” împotriva tarifelor anunţate anterior de administraţia americană, se arată într-o declaraţie a Casei Albe, potrivit Reuters.

Presa de stat chineză a caracterizat noua ameninţare a preşedintelui Trump îndreptată împotriva Chinei drept “ridicolă”.

“Această ultimă intimidare reflectă profunda aroganţă a unor elite americane în atitudinea lor faţă de China”, se arată într-un editorial Global Times.

Beijing-ul a condamnat noua ameninţare a lui Trump, experţii chinezi avertizând că Statele Unite au mai mult de pierdut din punct de vedere politic de pe urma adâncirii conflictului.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al comerţului a declarat că China este pregătită să adopte ample contramăsuri, adăugând că “China nu doreşte un război comercial, dar nu ne este teamă să purtăm un astfel de război”, potrivit Financial Times.

Lu Kang, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, a declarat la rândul său că “vom merge până la capăt, nu vom ezita să plătim orice preţ”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO